‘Kleinschalige opvang werkt’

Politiek
Robbert-Jan van Duijn roemt de opvang.
Robbert-Jan van Duijn roemt de opvang. (Foto: archief)

NIEUWKOOP - Nieuwkoop vangt al meer dan honderd gevluchte Oekraïners op. Daarmee voldoet de gemeente aan de onderlinge afspraken die gemeenten hierover maakten binnen de Veiligheidsregio Hollands Midden. Burgemeester Robbert-Jan van Duijn is blij met de massale steun van de inwoners. “Ik zie en hoor dat er veel mooie initiatieven zijn. Dat is hartverwarmend.”

Van Duijn vervolgt: “Het varieert van het beschikbaar stellen van woonruimte, aanbieden van goederen of diensten en ook bij het inrichten van nieuwe opvanglocaties krijgen we vrijwel meteen steun vanuit de buurt.”

Inmiddels zijn er mensen gehuisvest op diverse kleinschalige locaties. In gemeentelijk vastgoed en in locaties vanuit kerkgemeenschappen en Woningstichting Nieuwkoop. Ook particulieren en ondernemers hebben vastgoed beschikbaar gesteld. Nieuwkoop zoekt door naar nieuwe opvanglocaties. Op sommige locaties kunnen mensen zes maanden terecht en het zou best wel eens langer kunnen duren. En als het oorlogsgeweld oplaait, groeit mogelijk de vluchtelingenstroom weer.

Wethouder Guus Elkhuizen hierover: “Er wordt gezocht naar ruimte in de regelgeving, waardoor het mogelijk is bijvoorbeeld tijdelijke woonruimte te realiseren in gebouwen die daar nu niet geschikt voor zijn. Met onze aanpak onttrekken we geen reguliere woningruimte en we zoeken meteen naar kansen om (tijdelijke) woningen voor onze eigen inwoners te realiseren. We onderzoeken een en ander. De plannen vragen waarschijnlijk om investering. In dat geval zullen we ook de gemeenteraad om goedkeuring vragen.”

Nieuwkoop is geen voorstander van grootschalige opvang in enorme accommodaties. “Dat levert vaak stress en onrust op voor iedereen. ‘Dankzij onze kleinschalige voorzieningen kunnen we veel mensen een rustig plekje geven. We letten er ook op dat gezinnen of families zoveel mogelijk bij elkaar blijven”, aldus Robbert-Jan van Duijn. In die kleinschalige voorzieningen regelen de mensen zelf hun dagelijkse zaken.

Meest gelezen


Lees nu de laatste editie van de digitale krant

Agenda