Duurzaamheidsmarkt in Nieuwkoop

Nieuws
Door middel van zonnepanelen kunt u van het gas af.
Door middel van zonnepanelen kunt u van het gas af. (Foto: archief)

NIEUWKOOP - Op het Reghthuysplein in Nieuwkoop is zaterdag 14 mei een duurzaamheidsmarkt. Er is volgens de gemeente Nieuwkoop van alles te doen voor jong en oud. Na de markt is het verder mogelijk boodschappen doen op de Nieuwkoopse markt.

Afvalscheiding is volgens de gemeente populair: veel mensen scheiden glas, papier en gft. “Door afval te scheiden, blijft er minder gewoon huisvuil (of restafval) over. Dat is positief voor het milieu, want afvalverwerking kost energie en zorgt voor de uitstoot van broeikasgassen. Weet u precies waar welk afval hoort? We dagen u uit om de test te doen. Slaagt u, dan wint u een mini afvalbak.”

“Tochtstrips, ledlampen en andere gemakkelijk te nemen maatregelen leveren vaak al een flinke besparing op van energie en geld. Grotere maatregelen, zoals isolatie, het plaatsen van zonnepanelen en warmtepompen, brengen de energierekening verder omlaag,” stelt de gemeente. De adviseurs van de mobiele showroom van Duurzaam Bouwloket weten welke mogelijkheden er allemaal zijn en welke nuttig zijn in uw woning. Ze laten in de mobiele showroom de energiebesparende producten zien en adviseren.

De gemeente vervolgt: “Raad hoeveel zaden er in de pot met bloemenzaden zitten en win een moestuinpakket. Neem meteen wat informatie mee over het vergroenen van uw tuin. Iedereen die een gokje waagt, wint sowieso biologische bloemenzaden. Hiermee helpt u de bijen en vlinders aan een betere leefomgeving.  Zaai de zaden in uw tuin en geniet straks ook zelf van een vrolijke bloemenpracht.

Repareren voorkomt het weggooien van spullen en hiermee de groeiende afvalberg. Is uw mixer, waterkoker of een ander apparaat kapot? Neem het mee naar de duurzaamheidsmarkt om samen met een vrijwilliger van Repair Café het apparaat te repareren. Ze hebben allerlei gereedschap meegenomen om alle mogelijke reparaties uit te voeren. Wie niets heeft om te repareren, maar dit wel leuk vindt, kan helpen bij een reparatie van iemand anders.

Van het gas af, kozijnen vervangen, isoleren of een warmtepomp? Vraagt u zich af wat te doen? De energiecoach geeft u gratis onafhankelijke, betrouwbare informatie om uw huis duurzaam te maken. Ook helpen de energiecoaches u met offerteaanvragen voor uw duurzame klussen. Zo kunt u de volgende stap zetten naar een duurzame woning. Daarmee bespaart u geld en energie én het bezorgt u een comfortabel huis.

Help! Het water staat ons aan de lippen. De aarde warmt op en de zeespiegel stijgt. Als we niets doen, staan onze huizen straks onder water. Gelukkig is er hoop. We kunnen het tij nog keren. Met innovatieve en duurzame oplossingen kunnen we Nederland redden. Benieuwd hoe? Kom langs bij de kraam van TechNiChallenge.”

Meest gelezen


Lees nu de laatste editie van de digitale krant

Agenda