Trudy Veninga overhandigt eerste exemplaar van de 'Bijbel' voor alle raadsleden.
Trudy Veninga overhandigt eerste exemplaar van de 'Bijbel' voor alle raadsleden. Foto: Writing4U.nl

Nieuw handboek is “de bijbel voor gemeenteraadsleden’’

Nieuws

NIEUWKOOP – Voor wie ook maar een beetje politieke ambities heeft, maar geen idee heeft wat het gemeenteraadswerk inhoudt, is er nu een nieuw boek verschenen: het Handboek voor Raadsleden. Vrijdag overhandigde medeauteur en oud-wethouder Trudy Veninga het eerste exemplaar aan Kees Egberts, plaatsvervangend voorzitter van de Nieuwkoopse gemeenteraad.

JOEP DERKSEN

Het handboek is 300 pagina’s dik en staat vol met informatie over efficiënt vergaderen, hoe je financiële stukken moet lezen en op welke manier je overtuigend kunt debatteren. Veninga schreef het hoofdstuk over hoe je als nieuw- of oudbakken politicus het politieke spel speelt: het liefst op een eerlijke manier. Tijdens de presentatie van het handboek lichtte ze een tipje van de sluier op: “Ik leer politici om zich te focussen op het doel dat je wilt bereiken. Zonder doel verzand je in het werk. Er is constante druk, er komen steeds nieuwe stukken, iedereen probeert zich te profileren en je moet tussen alle drukte door ook nog samenwerken met anderen. Het gaat er om, dat je jouw oog op de bal houdt, contact houdt met de bevolking, belangen afweegt, besluiten neemt en verantwoording aflegt.”

Oen

In feite moet je een OEN zijn, legt Veninga uit. “OEN staat voor: ‘Open, Eerlijk, Nieuwsgierig’. Als je je opstelt als een OEN, win je in dit intrigerende spel en wordt het ook leuk.” Egberts herkent deze uitspraak. “Het is een serieuze business, maar je moet het wel leren spelen. Het politieke spel kun je eerlijk spelen, maar ook vals. En dat gebeurt vaak. Dit boek gaat over het spelen van het eerlijke spel. We snakken naar politici die eerlijk en integer vertellen wat ze doen. We snakken naar politici die opkomen tegen onrecht, die zich niet af laten leiden als ze uitgelachen worden. Dit boek kan bijdragen aan het eerlijke politieke spel. Dat het zorgt voor zelfreflectie, zodat politici af en toe even in de spiegel kijken.”

Het is een serieuze business, maar je moet het wel leren spelen

Handig

Aanstaand gemeenteraadslid Natascha van Engeldorp-Gastelaars is bij de overhandiging aanwezig. “Het is handig om zo’n boek te hebben. Dat kan ik best gebruiken. Ik hoop dat hier de uitleg in staat, wat een raadslid doet. Natuurlijk ga je als raadslid jouw eigen weg, maar dit handboek kan zorgen voor verduidelijking.” Wethouder Floris Schoonderwoerd uit de gemeente Kaag en Braassem, die ook enkele pagina’s in het boek heeft geschreven, beaamt dat en zegt lachend: “Niemand weet hoe het moet. Iedereen doet maar wat.”

Niemand weet hoe het moet. Iedereen doet maar wat

Jop van der Pijl (21 jaar) is pas enkele jaren actief in de gemeentepolitiek, maar nu al lijsttrekker geworden van D66. “Het raadslidmaatschap is een van de banen, waar je het minst waardering voor krijgt, terwijl je er het meeste werk voor doet. Alle aspecten waar je als raadslid mee te maken hebt, staan in dit boek en dat is fijn. Het kan nieuwe aspirant-raadsleden helpen.”

Enthousiast

Veninga besluit enthousiast: “Dit is de bijbel voor raadsleden. Het is compleet; niet alleen de kennis, die je moet weten, staat er in. Maar het gaat er vooral om, hoe je het politieke werk moet doen. Met heel handige checklists, waar je aan moet denken als je jouw eigen fractieagenda opstelt en wie je moet betrekken in de samenleving.’”

Afbeelding
‘Protestvlag wordt gedoogd’ Nieuws 20 jul, 09:20
Afbeelding
Veilig zwemwater in de buurt Algemeen 14 jul, 11:05
Afbeelding
Plastic in 80% van het vlees, bloed en melk van koeien en varkens Algemeen 8 jul, 13:08
Afbeelding
Open Aarlandentoernooi begint bij TV Ter Aar Sport 27 jun, 11:26
Afbeelding
Kersverse wethouder Ines de Ridder bezoekt met leerlingen de Nieuwkoopse Plassen Nieuws 22 jun, 14:36
Afbeelding
Heerhugowaardse Mayra: ‘Dansen is voor mij een vorm van therapie’ Zorg 18 jun, 17:00
Afbeelding
Calvin Carrilho’s droom: spelen bij FC Barcelona Zorg 17 jun, 17:00
Afbeelding
Edwin de Wolf spreekt tijdens Veteranendag: “Ik groef mijn eigen graf” Nieuws 17 jun, 09:54
Afbeelding
Paratriatleet Geert Schipper blijft zichzelf verbeteren Zorg 16 jun, 17:00
Afbeelding
Kickbokstalent Melissa wil wereldkampioen worden Zorg 15 jun, 17:00
Afbeelding
‘Als je lichaam er goed uitziet, krijgt ook je zelfvertrouwen een boost’ Zorg 14 jun, 17:00
Afbeelding
‘Doorpakken, doorpakken, doorpakken’ Nieuws 14 jun, 09:37
Afbeelding
Schilderijen en glas te zien tijdens Zomerkunst Cultuur 13 jun, 14:42
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Nieuwkoop

Op Rodi Nieuwkoop volg je het laatste nieuws uit Nieuwkoop. Rodi Nieuwkoop informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Nieuwkoop

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Nieuwkoop in je mailbox.