‘Doorpakken, doorpakken, doorpakken’

Nieuws
De nieuwe wethouders van gemeente Nieuwkoop, vlnr Tom de Kleer, Ines de Ridder en Antoinette Ingwersen, gaan flink doorpakken.
De nieuwe wethouders van gemeente Nieuwkoop, vlnr Tom de Kleer, Ines de Ridder en Antoinette Ingwersen, gaan flink doorpakken. (Foto: Morvenna Goudkade)

NIEUWKOOP – Drie maanden zijn ze ermee bezig geweest en nu is het dan zover. Na de gemeenteraadsverkiezingen medio maart is op maandag 13 juni het nieuwe coalitieakkoord gepresenteerd, getiteld ‘Aan de slag met Nieuwkoop’. Ook de wethouders zijn voorgesteld: Tom de Kleer (24), Ines de Ridder (55) en de herbenoemde Antoinette Ingwersen (55). Het motto van het drietal: doorpakken, doorpakken, doorpakken.

Morvenna Goudkade

Op het gemeentehuis in Nieuwveen gaat het maandag vooral over daadkracht. De gemeente Nieuwkoop staat voor een grote opgave en dat betekent aanpakken en vooral doorpakken. Er moet flink worden gebouwd gezien de woningcrisis, de dorpen moeten economisch en maatschappelijk versterkt, de samenleving moet duurzamer en gezonder en de stikstofuitstoot moet teruggedrongen. En dat alles in een gemeente die financieel gezond is, toekomstbestendig, sterk en vitaal. 

‘Die palen moeten de grond in, in de hoogste versnelling’

Coalitiepartijen Samen Beter Nieuwkoop (SBN), VVD en CDA hebben samen 15 van de 21 raadszetels en leveren alle drie een wethouder. Voor SBN is dat de Nieuwkoopse Ines de Ridder. Zij krijgt als portefeuille wonen & huisvesting, ruimtelijke ordening, energietransitie en natuur & landschap. De Ridder lijkt al net zo energiek als haar mannelijke collega Gerard van As in Alphen: ze wil huizen bouwen en snel. “Wat mij betreft wordt er meteen een bouwhelm voor mij besteld, want die palen moeten de grond in, in de hoogste versnelling.”

‘Als jongere zonder rijbewijs kom je hier nergens’

De jonge VVD’er Tom de Kleer, pas 24, krijgt de posten sociaal domein, verkeer & mobiliteit en duurzaamheid in portefeuille. “Ik noem mezelf liever wethouder samenleving dan wethouder sociaal domein”, zegt De Kleer. “De helft van de kinderen in de jeugdzorg kampt met eenzaamheid. Ik wil onze dertien dorpen weerbaarder maken en daarmee het sociale netwerk in die dorpen sterker maken.” Hij wil ook de infrastructuur en openbaar vervoer in de uitgestrekte landelijke gemeente Nieuwkoop aanpakken, zegt De Kleer, zelf woonachtig in Ter Aar. “Onze hele gebied moet beter ontsloten worden, we kijken daarbij naar de N231. En als je nieuwe woonwijken bouwt, moet je die ook goed ontsluiten. Verder is het openbaar vervoer nu zodanig dat je ‘s nachts het gebied niet inkomt en ook niet uitkomt. Niet voor niets heeft 99 procent van de jongeren hier voor hun 20ste een rijbewijs: je komt anders nergens.” 

Antoinette Ingwersen (CDA), uit Nieuwveen, begint aan haar tweede termijn als wethouder. Zij is verantwoordelijk voor financiën, economie, recreatie & toerisme, beheer openbare ruimte en milieu. Die financiën zijn wel een aandachtspunt, zegt Ingwersen. “De Rijksoverheid heeft nog niet scherp wat de gemeentes na 2025 aan inkomsten krijgen, dat wordt spannend. Dus belangrijk is dat we de financiën netjes beheren en de kosten niet laten stijgen. En dat dus in tijden van inflatie.” 

Aantrekkelijker

Ze wil ook bedrijventerreinen vergroten en de openbare ruimte aantrekkelijker maken. “Er gebeuren al veel goede dingen, het is nu zaak om door te pakken.” Bij de presentatie van het coalitieakkoord zijn ook partijen vanuit de samenleving aanwezig, zoals Dorpsraad Rondom de Plassen, voor Langeraar en Papenveer. Zorg dat de dorpen niet leegstromen, is het dringende advies. “Laat een dorp als Langeraar niet in de kou staan, bouw woningen voor ouderen, bouw sociale huurwoningen. En als je gaat bouwen, leg dan een extra ontsluitingsweg aan. Bouwen en mobiliteit moeten hand in hand gaan.”

Het wethouderstrio, vlnr Tom de Kleer, Ines de Ridder en Antoinette Ingwersen

Lees nu de laatste editie van de digitale krant

Agenda