Sportieve actie voor Keniaanse kinderen: 10.000 kilometer lopen of fietsen

Nieuws
Ria en Kitty steunen een kinderopvangtehuis in Kenia.
Ria en Kitty steunen een kinderopvangtehuis in Kenia. (Foto: Writing4U.nl)

NOORDEN – Tienduizend kilometer lopen, fietsen of skeeleren voor een kindersupporthuis in Kenia. Dat is wat de 75-jarige Ria de Jong en haar dochter Kitty (46) uit Noorden samen met enkele tientallen anderen gaan doen tussen 12 augustus en 12 september. Het kindersupporthuis is twaalf jaar geleden opgericht door een vriendin van Kitty: Yvette Boltze (50). 

Joep Derksen

“Van jongs af heb ik meer voor de wereld willen betekenen dan alleen leuke dingen te doen. Na vijftien jaar lang veel te hebben gebackpacket, had ik dat leven wel gezien”, vertelt Yvette. “Het is leuk, je komt thuis en het leven gaat verder. Ik wilde naar een ontwikkelingsland gaan om daar te helpen. Er zijn genoeg kinderen op de wereld die het slecht hebben. Ook hier in Nederland, natuurlijk, maar hier is vaak al een vangnet en zo’n vangnet is er in Afrika niet. Daar lopen de kinderen op straat.”

Yvette besluit naar Kenia te gaan: “Daar spreken ze Engels en ook is de oprichter van de scouting, Lord Robert Baden Powel daar begraven aan de voet van Mount Kenia.” Van het begin af aan voelde ze zich daar op haar plek. “Het is geweldig om iets voor deze kinderen te kunnen doen en te zien hoe daar het leven wordt geleid. In Kenia leven ze echt met de dag. Het gaat helaas vaak om overleven en zien of je deze dag wel of geen eten hebt.”

Yvette ziet daar veel leed bij kinderen en helpt om dat leed aan te pakken en zoveel mogelijk te voorkomen. “Kinderen komen uit families met misbruik of mishandeling. Ze moeten de straat op om geld binnen te halen en daar ontstaan slechte dingen uit, zoals criminaliteit en prostitutie. Ik wil voorkomen, dat de kinderen daar in terecht komen. Daarom zette ik een half jaar na mijn komst in Kenia de Stichting Kombatio (Keniaans voor ‘nest’) op.”

‘Zo kunnen de ouders zelf inkomsten genereren’

Jarenlang leidt Yvette een kindertehuis, maar de Keniaanse overheid staat het op een gegeven moment niet meer toe dat kinderen in een kindertehuis mogen wonen. Daarom zetten Yvette en haar medewerkers zich in om de kinderen op te vangen in het ‘Kiota Children Support Centre’. Ze helpt daar om kinderen en hun ouders assertiever te maken en meer verantwoordelijkheidsgevoel te geven. “We helpen ze een vak te leren, zoals groenten kweken, tassen naaien, knippen, lassen of meubels maken. Zo kunnen de ouders zelf inkomsten genereren, zodat de kinderen thuis kunnen blijven en naar school kunnen gaan. En dus niet hoeven te bedelen.” Ze vervolgt: “Naast het genereren van inkomsten gaat het ook over het verbeteren van de intermenselijke vaardigheden, zodat een echtgenoot geen misbruik kan maken van zijn vrouw. Nu is het vaak zo, dat als zij niet doet wat hij wil, de ze deur wordt uitgezet. ‘Family empowerment’ noemen we dat.”

Kitty is een goede vriendin van Yvette en net als de afgelopen twee jaar zamelt zij samen met haar moeder Ria weer geld in voor de ‘Walk with Kumbiato’ sponsoractie. “We gaan naar Gent en fietsen daar 300 kilometer. We hopen 3,000 euro binnen te halen. Omdat het kindercentrum twaalf jaar bestaat, heeft deze sponsoractie tussen 12 augustus en 12 september plaats. Via Strava geven we de route door en we tellen alle kilometers op van die maand die de tientallen deelnemers uit heel Nederland afleggen. Zo leggen we gezamenlijk de afstand van Nederland tot aan het Kiota Children Support Centre in Kenia af.”

Het is de bedoeling dat met de in te zamelen 10.000 euro een trainingscentrum wordt opgericht. Hartverwarmend vonden Ria en Kitty het de afgelopen jaren, dat er regelmatig envelopjes met geld door de brievenbus kwamen om dit goede doel te ondersteunen. Digitaal overmaken kan natuurlijk ook. https://walkwithkumbatio.kentaa.nl/actie/ria-en-kitty-de-jong.

Meest gelezen


Lees nu de laatste editie van de digitale krant

Agenda