'Prettig dat het nu zo snel gaat bij het ZMC'

Partnerbijdrage
Peter de Jong is erg blij met de procesoptimalisaties op de schildklierpoli.
Peter de Jong is erg blij met de procesoptimalisaties op de schildklierpoli. Foto: Daan Ruijter/Rodi Media

ZAANDAM - Peter de Jong meldde zich in 2015 bij het Zaans Medisch Centrum met een knobbel op zijn schildklier, oftewel een schildkliernodus. Het bleek goedaardig, maar dit jaar begon de plek weer te groeien en moest hij terug. De eerste keer wachtte De Jong vier weken op de uitslag, de tweede keer was dat aanmerkelijk korter. Carolien Beukhof, internist op de Schildklierpoli van het Zaans Medisch Centrum, legt uit hoe het ziekenhuis deze efficiëntieslag heeft kunnen maken.

Partnerbijdrage dossier

Bij schildklierknobbels laat de internist een punctie verrichten. Daarbij wordt met behulp van een naald weefsel uit de knobbel opgezogen, zodat dit onder de microscoop onderzocht kan worden. "Omdat tussen de beoordeling door de internist, de punctie en de uitslag van het onderzoek tamelijk veel tijd zat, moest de patiënt steeds terugkomen." De Jong bevestigt: "Ik moest niet alleen meerdere keren terugkomen voor nieuwe puncties, maar ook voor de uitslag."

Dit jaar was de knobbel bij De Jong weer gegroeid. Hij meldde zich opnieuw bij het ZMC. Omdat een punctie een 95 procent zekere diagnose geeft, wilde Beukhof opnieuw puncteren. "De eerste keer wachtte ik vier weken op de uitslag, maar de tweede keer nog niet eens één dag !", zegt De Jong, voor wie het overigens gunstig uitpakte. "Het is prettig dat het nu zo snel gaat. Dat scheelt een paar keer terugkomen."

Procesoptimalisatie

Onder leiding van de endocrinologen is het ZMC eind 2018 een eigen schildklierpoli op de donderdag gestart. "We hebben daarbij de processen geoptimaliseerd", aldus internist Beukhof, die in december 2018 op het gebied van schildkierziekten promoveerde aan het Erasmus MC in Rotterdam. "De insteek is het zo efficiënt mogelijk te doen, zodat er zo kort mogelijk onzekerheid voor de patiënt is. "We hebben de wachttijden aangepakt: mensen kunnen nu altijd binnen twee weken terecht. Voorheen was de wachttijd zes weken." We hebben het zo georganiseerd dat we na het polibezoek meteen de punctie verrichten en gelijk kunnen kijken of er voldoende weefsel is om een diagnose te stellen. Daardoor is de patiënt niet al weg als we opnieuw een punctie moeten doen. In principe kunnen we daardoor nu binnen een dag de uitslag geven."

"Als de schildklierknobbel goedaardig blijkt, behandelen we deze indien nodig met de nieuwe methode 'Radiofrequente Ablatie'. Daarbij geven we met een speciale naald warmtegolven op de knobbel af. Deze krimpt daardoor binnen 6 tot 12 maanden gemiddeld met 40-80 procent. De methode is operatievermijdend, waardoor er minder kans op complicaties is."

Nieuw is ook dat de poli met een verpleegkundig specialist in opleiding Agnes Offenberg en indien gewenst met psycholoog een psychologisch traject biedt. Dit omdat schildklieraandoeningen best ingrijpend kunnen zijn.