Leer lezen, schrijven, rekenen in Taalhuis

Algemeen
Karin Tack met de Letterschilderijen
Karin Tack met de Letterschilderijen (Foto: Joanne Tacx Photography)

SCHAGEN - Tijdens de Week van de Alfabetisering 9 tot en met 15 september, organiseert KopGroep Bibliotheken woensdagmorgen 11 september een gezellige spelletjesochtend in de bibliotheek van Schagen.

"Wij doen dit samen met Fiolet taaltrainingen en Vluchtelingenwerk", legt Karin Tack, vestigingscoördinator Schagen, uit. "De taalspelletjes zijn voor iedereen bedoeld die hier belangstelling voor heeft. Er komt een groep van Fiolet, er komen taalmaatjes maar hoe gezellig als er ook bezoekers van de bibliotheek aanschuiven."

Laaggeletterden 'vinden'

Het kan lastig zijn deze mensen naar de bibliotheek krijgen voor de taalspelletjes, als ze de wervingsteksten of informatie in de krant zelf niet kunnen/zullen lezen. Maar daar is een oplossing voor, meldt Karin. "Daarvoor werken we met organisaties samen die de mensen kunnen attenderen. Maar we richten ons ook op de buren, vrienden, kennissen of familie van mensen die mogelijk laaggeletterd zijn of onvoldoende kunnen lezen en schrijven. Hoe meer mensen weten dat er mensen zijn die niet goed kunnen lezen en schrijven (en rekenen) hoe groter de kans is dat we laaggeletterden 'vinden'." In het Taalhuis van de Bibliotheek kunnen zij hulp krijgen om beter te leren lezen, schrijven en rekenen.

Smoesjes

Vaak weten laaggeletterde mensen goed te verbergen dat ze moeite hebben met lezen en schrijven. Ze hebben bijvoorbeeld vaak 'mijn bril niet bij me' of zeggen: 'Dat formulier vul ik thuis wel in', wat mensen verleidt de ander dan maar even te helpen. Zo hoeft de laaggeletterde niets te laten merken, want eigenlijk schamen ze zich er ook vaak voor. Daarom blijft het belangrijk dat mensen, die bij familieleden of vrienden vermoeden dat laaggeletterdheid speelt, rustig een gesprek hierover met hen aangaan en deze mogelijkheid aangeven.

Letters schilderen

Naast de spelletjes is er ook een workshop Schilderen met letters, begeleidt door Karin zelf.

Lekker eten in de bieb

Donderdagmorgen 12 september zijn er lekkere hapjes te proeven en praten de deelnemers over eten. "'Proeven en praten' is bedoeld om mensen met elkaar in contact te brengen", legt Karin uit. "Over eten praten en recepten uitwisselen is erg laagdrempelig. Doordat een groep van Fiolet diverse dingen van tevoren klaarmaakt en dit ook uitdeelt, heb je meteen gesprekstof." Bij dit evenement zijn twee tolken aanwezig: een Arabisch en een Tigrinya tolk. "Niet iedereen van deze groep is de Nederlandse taal al machtig, maar het is heel belangrijk dat ze 'taalkilometers' maken. Soms is het makkelijker om dan een beetje hulp van een tolk te krijgen."

Beide bijeenkomsten beginnen om 10.00 uur. Deelname is gratis, wel graag vooraf aanmelden via www.kopgroepbibliotheken.nl of aan de balie van bibliotheek Schagen, Torenstraat 1A.

Mini-symposium

Om blijvend aandacht te vragen voor laaggeletterdheid en het belang van taalondersteuning wordt in School 7 in Den Helder een mini-symposium gehouden. Het motto van deze middag is 'Signaleer laaggeletterdheid en kom in actie'. Aanmelden is gratis en kan via https://www.kopgroepbibliotheken.nl/Taalhuis.html.