Alkmaar doet nieuwe recordpoging ‘Grootste stadsschoonmaak van Nederland’

Algemeen
Alkmaar gaat er weer voor: de grootste stadsschoonmaak van Nederland.
Alkmaar gaat er weer voor: de grootste stadsschoonmaak van Nederland. Foto's: Barbara Duiverman

ALKMAAR - De grootste stadsschoonmaak van Nederland. Alkmaar doet van maandag 14 tot en met zaterdag 19 september een nieuwe recordpoging om de stad zoveel mogelijk zwerfvuil vrij te maken. Honderden Alkmaarders steken deze dagen hun handen uit de mouwen om op zoveel mogelijk plekken zwerfafval op te ruimen.

Op verschillende locaties in de stad worden buurt-clean-upsgeorganiseerd. Scholen, bedrijven, wijkcentra en straten zetten zich gezamenlijk inom het record van grootste te breken. Alkmaar City Cleanup vindt plaats tijdens de viering van World Cleanup Day en Landelijke Opschoondag. De gezamenlijke schoonmaak is een initiatief van Gaby van Wonderen vancleanup-organisatie Love Not Waste en wordt ondersteund door Stadswerk072. 

Gaby: “Alkmaar is de afgelopen jaren een voorloper geworden in het aanpakken van zwerfafval. Er zijn veel bijzondere projecten in de stad actief. Vorig jaar hebben we voor het eerst al deze projecten en acties gebundeld en het record van grootste stadsschoonmaak van Nederland gevestigd. Er gingen toen 783 Alkmaarders aan de slag en die hebben 1.017 kilo afval verzameld. Dit jaar willen we uiteraard het record verbreken en verdedigen.”

Corona-proof

Dit jaar is de viering uitgesteld en aangepast vanwege Corona. De organisatie was er in maart helemaal klaar voor, maar moest 3 dagen voor de start afblazen vanwege de lockdown-maatregelen. Nu komt er alsnog een nieuwe recordpoging. “Onze strategie is aangepast. We gaan op zoveel mogelijk plekken met kleine groepjes zwerfvuil rapen. Zo kan iedereen veilig 1.5m afstand houden. De deelnemers houden contact over hun acties en resultaten in de gezamenlijke Facebookgroep en de finale waarin het eindresultaat bekend wordt gemaakt, vindt via een live-stream plaats.” 

Schoonmakers kunnen onder andere aan de slag in hun eigen straten, Park de Hout, het stationsgebied, bij diverse wijkcentra en in de binnenstad. Alle acties in Alkmaar zijn terug te vinden via de website van Alkmaar City Cleanup. Je kunt je eigen actie toevoegen of meedoen met een actie in je buurt. 

Meer weten? Kijk op www.alkmaarcitycleanup.nl.

Afbeelding
Afbeelding