60% van NL wil duurzamer wonen. Hoe financier je het?

Wonen
Hoe financier je duurzaam wonen?
Hoe financier je duurzaam wonen? (Foto: Stan Koolen)

Uit onderzoek van De Hypotheker blijkt dat ruim zestig procent van de huizenbezitters het belangrijk vindt om hun eigen woning te verduurzamen. Maar hoe financier je het?

Manieren om energie te besparen:

Denk aan gevel-, dak-, vloer- en leidingisolatie, energiezuinige kozijnen, deuren en daarmee gelijk te stellen constructieonderdelen, hoog rendement beglazing (HR++), installatie voor warmteterugwinning, energiezuinige ventilatie inclusief hoog-rendement-ventilatoren, hoogrendementketels, warmtepompen, zonneboilers, zonnecellen of een combinatie daarvan.

1. Financieren met spaargeld

Je spaargeld gebruiken om je woning duurzamer te maken is een goede investering. Je ziet tenslotte je energierekening al snel dalen. Daarnaast stijgt je woning juist in waarde. 

2. Meefinancieren bij aankoop

Als je energiebesparende voorzieningen financiert, mag je de extra kosten aan energiebesparende voorzieningen tot 106 procent (in plaats van 100 procent) van de waarde van je woning lenen. Het bedrag wordt in een bouwdepot gestort. 

3. Overwaarde

Bij overwaarde kan je je huidige hypotheek ophogen. Heb je geen overwaarde op je huis? Geen nood, want ook dan kan je de hypotheek verhogen voor energiebesparende voorzieningen. De kosten daarvoor mag je namelijk mee financieren (tot 106 procent van de waarde van de woning).

4. Via gemeente

De voorwaarden verschillen per gemeente of provincie. Het Nationaal Energiebespaarfonds biedt in samenwerking met de SVn de Energiebespaarlening aan. Tot 25.000 euro lenen tegen een aantrekkelijke vaste rente. Je kunt ook boetevrij vervroegd aflossen.

5. Persoonlijke lening

Een andere optie is een persoonlijke lening afsluiten. Dat gaat gepaard met een belastingvoordeel. Als je een persoonlijke lening afsluit voor verbetering van je woning, is deze rente fiscaal aftrekbaar.

Kijk voor meer onderzoek van De Hypotheker of vind duurzame inspiratie op vtwonendesignbeurs!