Alles wat ik maak heeft een oergevoel

Duurzaam
Afbeelding
((Foto: vtwonen.nl ernie enkelaar ))

Na een blauwe maandag op de HKU te hebben gezeten en zo’n beetje de hele wereld over te hebben gereisd, vond hij tien jaar geleden een parttimebaan bij Jan van IJken Oude Bouwmaterialen in Eemnes. En daar viel het kwartje. ‘Ik heb hen benaderd en gezegd: ik wil per se bij jullie werken. Maakt niet uit wat ik moet doen, al is het vegen.

Oude dakspanten

Toen mocht ik meubels gaan maken, van die robuuste balkentafels. Zij hebben me enorm geholpen. En op een stille vrijdagmiddag heb ik mijn allereerste ‘eigen’ tafel gemaakt. Zes meter lang, van oude spanten uit een fabriekshal. ’ Doordat de spanten bestaan uit verlijmde balken zijn ze oersterk. Zo kan Joost de tafels extreem groot maken zonder extra versteviging of poten in het midden.

Extra grote tafels

Sinds zeven jaar werkt Joost fulltime als zelfstandig ontwerper. Sindsdien heeft hij het maakproces en de afwerking volledig gefinetuned, maar het omvouwen vormt nog steeds het basisidee. ‘De grootte maakt de tafels al spectaculair genoeg. Doordat spanten in feite bestaan uit losse balken die verlijmd zijn, is zo’n tafel ijzersterk. Daardoor buigt het blad ook niet door. Je kunt er met z’n tienen op dansen, weet ik uit ervaring, haha.’ Joost maakt verschillende objecten, ook lampen, vuurkorven, wiegjes en zelfs sieraden, maar de tafels vindt hij het moeilijkst. ‘Omdat het over gevoel gaat.’

Magische plek

Toch eerst nog even terug naar waar we hier zijn: Radio Kootwijk, het iconische zendstation uit de jaren twintig, midden op de Veluwe. Architect Julius Luthmann baseerde het ontwerp op een sfinx, maar in de volksmond kreeg het al snel de bijnaam ‘de kathedraal’. De legendarische radioverbinding met voormalig Nederlands-Indië is inmiddels al lang verbroken, tegenwoordig is het gebouw vooral bekend van het NOS Jaaroverzicht. En op deze bijna magische plek heeft Joost zijn werkplaats, in de oude houten loods ernaast, die als treinstation fungeerde toen het zendstation werd gebouwd.

  • 3x typisch Joost

  • Bij Joost begint het altijd met het materiaal. ‘Ik houd van eenvoud. Alles wat ik maak, heeft een oergevoel.
  • ’Vrijheid is voor Joost het allerbelangrijkst; kunnen doen wat je wilt, niet wat andere mensen willen. Vandaar zijn motto ‘bend the norm’.
  • Joost doet alles graag anders dan anders. Een tafel van zes meter en 280 kilo? Daar draait Joost z’n hand niet voor om.

Bron: vtwonen.nl  of voor meer wooninspiratie kijk ook op de Facebookpagina van Rodi Wonen!

met 10 man dansen op tafel? Kan!