vloer op maat: van visgraat tot hongaarse punt

Huis
visgraatvloer
visgraatvloer (Foto: vtwonen.nl)

Niet gek dat een houten vloer al járen razend populair is. Hout is namelijk elegant, tijdloos én veelzijdig. Die veelzijdigheid zie je niet alleen terug in het feit dat je het materiaal makkelijk combineert, maar ook in de legopties die het biedt: de legpatronen voor houten vloeren zijn eindeloos. Ken jij ze allemaal al?De visgraatvloer is terug van weggeweest en populairder dan ooit. Waar je hem vroeger alleen in chique paleizen en herenhuizen tegenkwam (want: prijzig en moeilijk te leggen), vind je deze vloer tegenwoordig terug in menig Nederlandse huiskamer.

Wat is een visgraatvloer?

Een visgraatvloer is modern, stijlvol en tijdloos, en past eigenlijk in ieder interieur. Geen wonder dat de vloer zó populair is. Het woord visgraat heeft vooral te maken met het motief/patroon dat wordt gelegd met de (houten) planken. De planken zijn even lang en even breed en liggen loodrecht op elkaar. Hierdoor ontstaat het typische visgraatmotief.

Chevron, ook wel: de Hongaarse punt

Als je oog is gevallen op een visgraatvloer, kun je ook gaan voor een ietwat afwijkend patroon: de Hongaarse punt. Het verschil? Bij een visgraatvloer worden de planken in een hoek van 90 graden gelegd, bij een Hongaarse punt in een hoek van 45 tot 60 graden. In plaats van dat de planken in elkaar overlopen, liggen ze bij een chevron patroon tegen elkaar aan, waardoor er duidelijke lijnen in de vloer ontstaan.

In de lengte of in de breedte 

Bij het meest voor de hand liggende patroon liggen planken in de lengte of breedte naast elkaar. Dit geeft een rustig effect. Daarnaast kun je de ruimte langer of breder laten lijken. Heb je een smalle ruimte? Leg de planken dan in de breedte naast elkaar. Omdat er op deze manier meer planken ingekort moeten worden, gaat er bij deze legwijze meer materiaal verloren. Heb je een brede ruimte die je langer wilt laten lijken? Leg ze juist dan in de lengte naast elkaar.

Door het hele huis? kan gewoon!

Speciaal voor de boven-ruimtes zijn er vloeren die nog vriendelijker zijn voor de portemonnee. Zodat je boven ook een mooie vloer kunt nemen die aansluit op de vloer beneden. Denk aan hout op klik (ook gemakkelijk zelf te leggen), een smallere rechte plank (maar wel dezelfde kleur en structuur als beneden) of PVC op klik (ook goed zelf te leggen) of laminaat.

Bekijk hele collectie

Op zoek naar betaalbare, mooie en onderhoudsvriendelijke houten vloeren, die bovendien ook geschikt zijn voor vloerverwarming? In de showroom van ca. 400m2 van Van der Putten Chateauvloeren is voldoende ruimte om met afstand van elkaar alle vloeren te kunnen bekijken op grote panelen. Natuurlijk kun je ook een afspraak of een terugbelverzoek plaatsen.

Kijk op: Chateauvloeren.nl of Shop hier de mooiste parketvloeren uit de vtwonen collectie. Voor meer wooninspiratie kijk ook op de Facebookpagina van Rodi Wonen!

hongaarsepunt