Uitbouw of aanbouw?

Huis
Meer ruimte in huis met extra m2.
Meer ruimte in huis met extra m2. (Foto: vtwonen&designbeurs.nl)

Wie meer ruimte in huis wil kan kiezen voor een aan- of uitbouw. Bij een aanbouw wordt een afzonderlijke ruimte aan het huis toegevoegd en wordt de gevel niet of nauwelijks doorgebroken. Hierdoor blijft de constructie van het huis vrijwel intact. Bij een uitbouw wordt de hele gevel gesloopt. Afhankelijk van de situatie of de grootte kan het zijn dat er voor een aan- of uitbouw extra fundering moet worden gelegd. Wil je extra ruimte, denk dan ook eens aan een serre of een dakkapel. Dat is sneller te realiseren en creëert zeeën van licht in huis. Misschien kun je zelfs een hele extra verdieping op je huis plaatsen. Zo pak je dat aan.

Stap 1: de voorbereiding

Zet je verbouwplannen zo uitgebreid mogelijk op papier. Maak een plattegrond op schaal met alle woonfuncties. Teken de looplijnen in en denk goed na over de plek van deuren en ramen. Houd daarbij bijvoorbeeld rekening met de zon en lichtinval. Geef aan welke muren dragend zijn en denk alvast aan isolatie en elektra. En heb je plannen voor een open haard of houtkachel, dan is dit het moment om een rookkanaal aan te laten leggen. Een plattegrond kun je gemakkelijk online maken, bijvoorbeeld met Floorplanner.

Stap 2: de vergunning

Check of je voor de verbouwing van een uitbouw of aanbouw een omgevingsvergunning (vroeger bouwvergunning) nodig hebt. Wanneer je bouw- of verbouwplannen hebt moet er namelijk meestal aan bepaalde wettelijke voorschriften worden voldaan. De regels zijn niet in elke gemeente hetzelfde. Een online check kun je doen bij Omgevingsloket.

Stap 3: de offerte

Vraag vervolgens bij verschillende aannemers een offerte voor je uitbouw of aanbouw aan. Dit kan bijvoorbeeld bij Werkspot. Kijk bij het vergelijken niet alleen naar de prijs, maar ook naar de voorwaarden en de garanties die de aannemer biedt. Heb je je keus gemaakt, stel dan een gespecificeerd contract op, waarin werkzaamheden, materialen, tijdspad en de betaalregeling staan vermeld. Tip: laat het contract beoordelen door een juridisch expert. Zo weet je precies waar je aan toe bent. Dat kun je bijvoorbeeld laten doen via Eigen Huis. Check ook of de aannemer goed verzekerd is.

TIP: vtverbouwen Futureproof

Idee: een verbouwing doe je om er langere tijd plezier van te hebben. Dus denk ook aan de toekomst: hoe lang denk je hier te blijven wonen? Is er op termijn sprake van gezinsuitbreiding of gaan de kinderen over niet al te lange tijd het huis uit? Pas je plannen hier eventueel op aan. En als we het dan toch over de toekomst hebben… Wil je graag een duurzaam verantwoord en slimmer huis creëren? vtverbouwen futureproof staat compleet in het teken van het huis van de toekomst en is nu online verkrijgbaar.

Kijk ook voor meer woonideeen op de Facebookpagina van Rodi Wonen!