Lichtplan in 5 stappen!

Huis
Lichtplan: maak een indeling.
Lichtplan: maak een indeling. ((Foto: vtwonen.nl))

Ga je naar een nieuw huis of heb je verbouwplannen, dan is het handig om in een vroeg stadium een lichtplan te maken. Handig, want zo kunnen de elektrapunten al meteen op de juiste plekken aangelegd worden en eventuele spots in plafond of wand ingebouwd worden. Ook in je bestaande situatie kun je de verlichting nog eens onder de loep nemen. 

Onderstaand stappenplan is gebaseerd op de woonkamer, maar kun je toepassen op elke ruimte in huis.

Stap 1: teken een plattegrond

Teken op de plattegrond de plek van meubels en wanddecoraties in. Geef ook aan waar stopcontacten en aansluitpunten zitten.

Stap 2: bepaal de activiteiten

Zet op de plattegrond welke activiteiten waar plaatsvinden. Waar ga je lezen, tv-kijken, eten, werken?

Stap 3: bepaal het lichtplan

Bepaal als eerste de basisverlichting die de ruimte voldoende verlicht met zo min mogelijk schaduwwerking. Basisverlichting is vergelijkbaar met daglicht. Kies voor een combinatie van direct licht, bijvoorbeeld inbouw- of opbouwspots, en indirect licht, zoals een vloerlamp, wandarmatuur of stoffen kap. Deel ze in van hoog tot laag voor een goede balans. Op zoek naar lampen? In onze shop vind je een groot aanbod.

Stap 4: praktische verlichting

Teken nu de praktische verlichting in, bijvoorbeeld leeslamp, bureaulamp of gericht licht boven de eettafel. Goed leeslicht heeft minstens 60 watt. Denk ook aan dimmers, zodat de verlichting minder fel kan worden gezet

Stap 5: sfeerverlichting in het lichtplan

Als laatste teken je de sfeerverlichting in op je plattegrond. Deze verlichting heeft niet direct de functie om de ruimte te verlichten, maar fungeert meer als eyecatcher. Denk aan een mooi armatuur of een bijzonder lichteffect. Ook kun je kiezen voor accentverlichting: zet bijvoorbeeld een mooi object in de spotlights of richt een spot op je boekenkast. 9x de mooiste sfeerverlichting vind je hier.

Kijk ook voor meer woonideeen op de Facebookpagina van Rodi Wonen!

Lichtplan: bepaal activiteiten