3D bloemen

Duurzaam
Bron: vtwonen.nl
Bron: vtwonen.nl (Foto: Ernie Enkelaar)

Deze week zetten we vrouwelijke designers in de spotlight. Vandaag is dat Linda Nieuwstad (lindanieuwstad.nl)

Met de kleurrijk ontwerpen creëert Linda Nieuwstad haar eigen Wonderland. ‘Eerst bedenk ik wat ik wil maken, put inspiratie uit boeken met bloemen of schilderijen. Vervolgens bekijk ik wat er gebeurt als je een bloem uitvergroot. 

Natuurgetrouw

In hun schilderijen probeerden de Hollandse meesters bloemen steevast zo natuurgetrouw mogelijk weer te geven. Linda: ‘De harige huid van zo’n geschilderde tulp oogt écht harig. Dat intrigeerde me. Dat wilde ik nabootsen, maar dan in 3D.’ Ze ging op zoek naar materialen die zulke eigenschappen kunnen verbeelden. ‘Een ouwe deken is net zo zacht en harig als de bloemen die ik op schilderijen zag. Een tulp heeft daarbij een vettig, glimmend blad. Hoe kan ik dat vertalen, vroeg ik mezelf af.’ De plek waar Linda haar monumentale bloeminstallaties maakt, een voormalige champignonkwekerij op het Utrechtse platteland, is een wonderland op zich.

Tussen staal en stof

Linda geeft een snelle tour door haar studio, die feitelijk uit drie achtereenvolgende ruimtes bestaat: het atelier met zicht op de beestenboel buiten, dan de ‘vieze ruimte’, waar ze alle stalen onderdelen maakt en aan elkaar last, en tot slot is er nog een opslag – ze verhuurt ook bloemen voor evenementen. ‘Alles kan uit elkaar, zo kan ik ze makkelijk vervoeren.’ Terug in het atelier valt het oog op een paar schetsen van de agave-orchidee waar ze mee bezig is. Wat opvalt: in verhouding tot de bloemen zijn de tekeningetjes piepklein. Lachend: ‘Ik houd gewoon niet zo van tekenen. Vaak denk ik: zo, da’s genoeg getekend en pak ik het lasapparaat. Als het een complex boeket wordt, maak ik nog een schaalmodel. Ik koop dan kunstbloemen in het tuincentrum die ik beplak met zeil en wol. Vervolgens schik ik die tot ik tevreden ben en is het tijd voor het staalwerk. De constructie is nummer één. Die zorgt niet alleen voor stevigheid, maar ook dat een bloem tot leven komt. In het begin switch ik regelmatig tussen staal en stof, tussen het frame maken en bladeren naaien. Maar zodra ik weet hoe het resultaat zal zijn, ga ik in een ruk door.

Meer inspiratie nodig? Kijk op de Facebookpagina van Rodi Wonen!