In 8 stappen naar een nieuwe keuken

Huis
nieuwe keuken?
nieuwe keuken? (((Foto: Sjoerd Eickmans)))

Een goede voorbereiding is het halve werk, zeker bij de aankoop van een nieuwe keuken. Wanneer je deze acht stappen volgt, beland je bijna als vanzelf bij de keuken die het beste bij je past.

1. Moodboard maken

Met een moodboard krijg je inzicht in wat je mooi vindt en wat je wensen zijn. Verzamel tijdschriften, materiaalstalen en brochures van keukenmerken en maak foto’s in keukenwinkels van opstellingen en materialen die je aanspreken. Kijk ook goed naar verschillende kranen, aanrechtbladen, spoelbakken en accessoires. Ben je tevreden over het moodboard? Maak er dan een foto van, zo kun je in de winkel of aan een architect of aannemer laten zien wat je voor ogen hebt. Meer tips voor het maken van een moodboard vind je hier.

2. Meten

Veel keukenmerken hebben een online ontwerptool waar je zelf alvast een beetje mee kunt gaan spelen. Je vult de maten van de ruimte in en kunt allerlei opstellingen uitproberen. Het resultaat kun je bekijken in 3D. Houd bij het meten ook rekening met loopruimte. Een goed gemiddelde is 1m. 

3. Ideale indeling

De perfecte indeling is voor iedereen anders. Ben je dol op koken, sta je vaak met zijn tweeën in de keuken, heb je een groot gezin, wil je snel kunnen ontbijten aan een bar? Dit heeft allemaal invloed op de opstelling. De bekendste opstellingen zijn een rechte keuken, u-vorm, l-vorm, parallelle keuken en een keuken met eiland. 

4. Lichtplan

Vaak is verlichting de sluitpost van een keuken, maar juist hier is een lichtplan geen overbodige luxe. Je wilt namelijk graag goed zicht hebben op je werkblad, maar ook zorgen voor gezelligheid aan tafel met sfeerverlichting.

5. Apparatuur in of uit het zicht?

Wat heb je écht nodig? Dat is bij deze stap de belangrijkste vraag. En wees kritisch, want de apparatuur beslaat een groot deel van de uiteindelijke kosten. Het is zonde om te betalen voor de allernieuwste oven waarvan je veel opties niet gaat gebruiken. En de tweede vraag: wil je de apparatuur in of uit het zicht?

6. Jouw stijl

De keuken wordt pas echt jouw keuken als je persoonlijke stijl erin terugkomt. Juist met de grepen op de kastjes, kunstwerken aan de muur of accessoires zoals ophangrails voor pannen en pollepels kun je de ruimte eigen maken. De complete keuken bij een merk aanschaffen hoeft ook niet, je kunt ook op zoek gaan naar een oude werkbank of toonbank die een tweede leven als keukeneiland krijgt. 

7. Kies je materialen

Misschien wel een van de moeilijkste stappen, want hier worden heel wat knopen doorgehakt. Welk materiaal kies je voor het werkblad, de achterwand, keukenkraan? Lees hier uitgebreider over:

8. Offertes

Vraag bij verschillende keukenwinkels en leveranciers offertes aan, de prijzen voor dezelfde producten verschillen soms enorm. Op deze manier krijg je grip op de kosten en weet je of je wensen moet bijstellen of niet. Misschien kun je besparen op materialen, zodat je droomfornuis er toch komt. En – al is het wat gênant  – vraag altijd naar korting, dat is namelijk heel gebruikelijk bij zo’n grote aanschaf. Soms loopt de korting wel op tot 30 procent!

Meer inspiratie nodig? Kijk op de Facebookpagina van Rodi Wonen!