Duurzaam koken

Duurzaam
Kies voor elektrische kookplaten.
Kies voor elektrische kookplaten. (Foto: Schott- Ceran)

In 2050 moeten alle huizen in ons land van het gas af zijn. Dat klinkt nog ver weg. Maar omdat de kosten om zonder gas te wonen oplopen, kun je overwegen alvast over te stappen op elektrisch koken als je toe bent aan het vervangen van de keuken of het fornuis. 

3 Fasen stroom

Voor overstappen van gas naar elektrisch koken heb je 3 fasen-stroom nodig en daarmee een extra elektriciteitsgroep nodig in de meterkast. Een elektricien kan een krachtgroep aanleggen in je meterkast en de bedrading doortrekken naar de keuken, inclusief een zogenaamd vijfpolig perilex-stopcontact dat nodig is voor de speciale stekker van de elektrische kookplaat. Kosten rond de 500 euro.

Elektrische kookplaten

Elektrische kookplaten (inductie en keramisch) zijn er in verschillende soorten en prijsklassen, vanaf zo’n 200 euro.   

  • Inductie

Bij inductie verwarm je pannen door een magnetisch veld. Daardoor trillen de ijzerdeeltjes in de bodem van de pan en dat zorgt voor hitte in de pan zelf. Schakel je de inductieplaat in, dan verwarmt de pan direct. Binnen een paar seconden heb je hitte in de pan, snel dus.Inductie verhit de pan, niet de plaat. Wel zo veilig dus voor kinderhandjes of mensen die weleens vergeten de plaat uit te zetten. Voor koken op inductie heb je pannen met een vlakke bodem nodig. Door koken op gas trekken pannenbodems vaak een beetje bol. Een inductiekookplaat is energiezuinig, omdat hij alleen de pan zelf verwarmt. 

  • Keramisch

Een keramische kookplaat werkt met infraroodstraling en verwarmingselementen. Pas als die op temperatuur zijn, is de pan aan de beurt.Een keramische kookplaat heeft tijd nodig om op te warmen. Pas als de elementen rood kleuren, kan de pan erop. Duurt zeker een paar minuten voor je kunt koken. De verwarmingselementen zorgen voor hitte, ook in de plaat zelf. Die warmte blijft bovendien nog lang hangen nadat je de plaat uitzet. Oppassen dus. Voor keramisch koken geldt ook dat je even moet checken of de bodem van de pan (nog) vlak is. Een keramische kookplaat gebruikt veel energie om de kookzones op te warmen, en verliest ook na gebruik nog veel warmte. 

Veel mensen beginnen bij een nieuwe keuken bij de looks. Welke kleur kastjes en ga je voor leren greepjes of toch metaal? Maar veel belangrijker is de apparatuur die je kiest. Ga je eindelijk van het gas af? Kies je een koelkast en vaatwasser met minimaal A+ label? Die keuzes maken de komende 20 jaar dagelijks het verschil.

Kijk voor meer kookplaten op Schott-ceran.com. Meer inspiratie nodig? Kijk op de Facebookpagina van Rodi Wonen!