Duurzaam en gezond: in drie stappen je huis ventileren

Huis
Ventileren is goed voor je gezondheid én je portemonnee.
Ventileren is goed voor je gezondheid én je portemonnee. (Foto: Pexels.com)

Duurzaam oftewel ‘groen’ wonen wordt steeds belangrijker. Bij Rodi Wonen delen we elke donderdag een fijne duurzaamheidstip. Vandaag vertellen we hoe je in drie stappen je huis zo goed mogelijk ventileert. 

Tegenwoordig kun je met veel (kleine) aanpassingen ‘groener’ wonen. Goed isoleren is daar een onderdeel van. Het nadeel van isoleren is dat er weinig frisse lucht binnenkomt. Zowel voor je gezondheid als voor je energierekening is goed ventileren heel belangrijk. Het voorkomt eventuele schimmels en een (te) hoog vochtgehalte. Als je het op de volgende drie manieren doet, zit je goed. 

Natuurlijke ventilatie

Natuurlijke ventilatie noemen we ook wel ‘luchten’. Je kunt je huis goed laten luchten door bijvoorbeeld twee ramen tegen elkaar open te zetten. Natuurlijke ventilatie (en dit is belangrijk om te weten) niet hetzelfde als mechanische ventilatie. Met behulp van roosters, ramen en kieren blijft jouw huis lekker fris. Dit is echter van korte duur, want zodra de ramen dicht zijn neemt vervuilde lucht weer toe. Zorg daarom dat je roosters altijd open staan. Op die manier kan de lucht goed doorstromen. 

Mechanische ventilatie

De meeste huizen hebben een mechanisch ventilatiesysteem. Dit zijn ventielen in het plafond. Deze zijn onder andere terug te vinden in de badkamer en het toilet. De ventielen zuigen gedurende de dag oude lucht weg. Nieuwe, frisse lucht komt vervolgens binnen via ramen en ventilatieroosters. Als je het systeem goed gebruikt, is mechanische ventilatie zelfs beter dan natuurlijke ventilatie. Heeft jouw mechanisch ventilatiesysteem een regelknop met drie standen? Dan is het belangrijk om deze standaard op stand 2 te zetten. Als je een avondje weg bent, kun je het beste voor de laagste stand kiezen. Als je kookt, komen er veel schadelijke stoffen vrij. Om deze stoffen zo goed mogelijk weg te krijgen, is het aan te raden dat je het systeem op stand 3 zet. Extra goed ventileren is ook heel belangrijk als je doucht of als je aan het klussen bent. 

Luchtzuiverende planten

Planten in je huis creëren niet alleen dat ‘urban jungle’ gevoel, het zijn ook natuurlijke ventilatiesystemen. Verschillende typen kamerplanten hebben een luchtzuiverende werking. Via hun bladeren nemen ze schadelijke stoffen op en brengen ze waterdamp in de lucht. Daarnaast zetten luchtzuiverende kamerplanten CO2 om in zuurstof. Eventuele vieze luchtjes breken ze af. Ben je op zoek naar een mooie, luchtzuiverende kamerplant? Dan zijn de lepelplant, de goudpalm en de krulvaren een aanrader. 

Neem voor meer duurzame tips en wooninspiratie een kijkje op de Facebookpagina van Rodi Wonen!