Slim investeren in zonne-energie

Duurzaam
Zonnepanelen leveren op de lange termijn veel op.
Zonnepanelen leveren op de lange termijn veel op. (Foto: Unsplash)

Duurzaam oftewel ‘groen’ wonen wordt steeds belangrijker. Bij Rodi Wonen delen we elke donderdag een fijne duurzaamheidstip. Vandaag vertellen we waarom het slim is om te investeren in zonne-energie.

Zonnepanelen: je ziet ze steeds vaker op de daken van huizen. De energie van de zon is onuitputbaar. Het is vooral op de lange termijn een makkelijke en duurzame manier om elektriciteit mee op te wekken. 

Slimme zonnecellen

In een zonnepaneel zitten zonnecellen, oftewel: fotovoltaïsche cellen. Deze cellen geleiden alleen stroom als er zonlicht op schijnt. De stroom die wordt opgewekt noemen we ‘gelijkstroom’. Met behulp van een omvormer wordt deze energie omgezet in wisselstroom. 

Richten naar het zuiden

Om zoveel mogelijk licht op te vangen, worden zonnepanelen naar het zuiden gericht. Meestal in een hoek van 36 graden. Zonne-energie is het waard om in te investeren: gemiddeld schijnt de zon namelijk zo’n 4,5 uur per dag!

19 jaar gratis stroom

Hoe meer zonnepanelen je koopt, hoe meer je bespaart. Voor een set van 6 panelen betaal je €3400. Daar kun je de btw nog vanaf trekken. Met teruggave van de btw kost het €2800. Zie het als een investering: per jaar levert het €250 op (in het geval van 6 panelen). Het duurt gemiddeld 7 jaar om deze investering terug te verdienen. Vervolgens kun je 19 jaar genieten van gratis stroom. Ontdek wat er mogelijk is voor jouw huis. 

Neem voor meer duurzame tips en wooninspiratie een kijkje op de Facebookpagina van Rodi Wonen!