Is het einde van de houthaard in zicht?

Huis
Afbeelding
(Foto: Shutterstock)

Rookoverlast, geuroverlast en milieuoverlast. Allemaal redenen waarom de houthaard regelmatig in het nieuws komt te staan alsof de houthaard op zijn retour is. Toch blijkt niets minder waar. De afgelopen maanden is het zoekgedrag naar houthaarden in Duitsland, Noorwegen en Nederland nooit zo hoog geweest. Dat heeft Google Trends onderzocht. Is het einde van de houthaard in zicht of wordt hij juist steeds populairder? Flamboyant Haarden, leverancier van haarden in o.a. Noord-Holland, geeft antwoord.

Het voornaamste kritiekpunt op houthaarden komt vanuit milieubewegingen. Maar is deze kritiek wel terecht? Vandaag de dag weten we veel meer over het verbrandingsproces van een houthaard en de schadelijke effecten die het proces tot gevolg heeft. Ook termen als fijnstof en CO2 zijn alom bekend. Deze negatieve termen worden door dergelijke milieubewegingen wat overbelicht. Daarom is Stichting De Groene Stoker een petitie gestart voor het behoud van houtvuur. Zij zijn namelijk van mening dat er 2 hele andere bronnen ten grondslag liggen aan de zogenoemde milieuschade die een houthaard veroorzaakt.

Ondeskundigheid leidt tot overlast

Ondeskundig gebruik van een houthaard is de grootste oorzaak van overlast. Dat stelt Stichting De Groene Stoker. Bij ondeskundigheid kun je denken aan het gebruik van bewerkt of te vochtig hout. Een andere oorzaak is een gedateerde haard of kachel. Een gedateerde kachel kan inderdaad milieuoverlast veroorzaken. Dit is bij de moderne houthaarden echter niet meer het geval. Dat beaamt ook Jeroen van Dijk, bedrijfsleider van Flamboyant Haarden: “De ontwikkeling van de houthaard heeft niet stilgestaan. De moderne houtkachels van tegenwoordig voldoen aan de strenge milieueisen. De wereld is veranderd, maar de houtkachel verandert mee!”

Flamboyant Haarden is leverancier van moderne houthaarden die voldoen aan de strenge milieueisen. Om ervoor te zorgen dat het gebruik zorgt voor zo min mogelijk overlast, ontvangen klanten deskundig advies. De levering en installatie worden verzorgd door deskundige installateurs door heel Nederland, óók in Noord-Holland.

Optimalisatie van het verbrandingsproces

Wanneer je de moderne houthaard vergelijkt met de houthaarden van 40 jaar geleden, is er één ding dat direct opvalt. De haarden van nu hebben een gesloten verbranding, de haarden van toen een open verbranding. Bij een open haard is het bijna onmogelijk om het verbrandingsproces te verbeteren. Daarom zie je bij een open haard dat het aantal fijnstof dat overblijft hoog is en de temperatuur laag. De traditionele haarden kennen slechts een rendement van 10 tot 15%. Een moderne houthaard brandt daarentegen veel voordeliger, omdat de temperaturen hoger worden. Deze haard heeft een groot oppervlak, waardoor een grotere ruimte efficiënter verwarmd kan worden. Een moderne houthaard kent daardoor een rendement van wel 90%. Dat maakt de moderne houtkachel een stuk milieuvriendelijker! Volgens Flamboyant Haarden is het einde van te houthaard dus absoluut niet in zicht. Bent u op zoek naar wandmeubels van Flamboyant?