DIY: duurzaam egelhuisje maken

Duurzaam
Egeltjes zijn nogal kieskeurig.
Egeltjes zijn nogal kieskeurig. (Foto: Adobe Stock)

Duurzaam oftewel ‘groen’ wonen wordt steeds belangrijker. Bij Rodi Wonen delen we elke donderdag een fijne duurzaamheidstip. Vandaag: verhoog de biodiversiteit van de tuin met een eigengemaakt egelhuisje!

Wat blijkt: egeltjes zijn nogal kieskeurig. Daarom is het belangrijk dat een duurzaam egelhuisje aan álle egelvoorwaarden voldoet. In de winter gebruiken ze het als slaapkamer, in de zomer is het een broedplaats. Kortom: werk aan de (duurzame) winkel!

Benodigdheden

- Houten kistje van FSC-gecertificeerd hout (dit kun je ook zelf maken)
- Houten planken van FSC-gecertificeerd hout
- Buisje
- Zaag
- Schroeven
- Nestmateriaal

Zaag als eerste een gat in het houten kistje: dit wordt de ingang. Let op: dit mag maximaal 13x13 centimeter groot zijn. Anders passen er ook andere (roof)dieren in het egelhuisje. Je kun een riethouten tunneltje aan de ingang vastschroeven, zodat het huisje een waar entree krijgt! Ook dit mag maximaal 13x13 centimeter zijn.

Maak vervolgens met de houten planken een (punt)dakje en plaats dit bovenop de kist. 

Ventilatie

Het is belangrijk dat het huisje goed ventileert en dat het egeltje genoeg zuurstof binnenkrijgt. Boor een paar gaatjes in het dak, waar je een buisje doorheen kunt steken.

Waar plaats je het egelhuisje? In een rustige hoek; het liefst in de buurt van struiken, takken of de composthoop. Liever niet met de ingang naar je eigen raam. Egeltjes zijn zeer gesteld op hun privacy! Richt het huisje in met droog nestmateriaal, zoals bladeren en hooi. Maak er een fijn plekje van, waar het egeltje heerlijk kan ontspannen.  

Neem voor meer wooninspiratie een kijkje op de Facebookpagina van Rodi Wonen!