Duurzaam douchen doe je zó

Duurzaam
Duurzaam douchen zonder dat je inlevert op ontspanning.
Duurzaam douchen zonder dat je inlevert op ontspanning. (Foto: Adobe Stock)

Duurzaam oftewel ‘groen’ wonen wordt steeds belangrijker. Bij Rodi Wonen delen we elke donderdag een fijne duurzaamheidstip. Vandaag: duurzaam douchen doe je zó!

Wil jij graag een steentje bijdragen aan een groenere wereld? Probeer milieubewust te douchen. Warm douchewater opwekken kost ontzettend veel energie; ruim 50 keer meer dan het opwekken van koud water. Wij geven tips om zo duurzaam mogelijk te douchen, zónder dat het afdoet aan de ontspanning. Win-win!

Douche korter

Sta je normaal gesproken een halfuur onder de behaaglijk warme straal? Reduceer dit naar zo’n tien minuten. Dit zal even wennen zijn, maar het is een stuk beter voor het milieu én voor je huid. In het douchewater zit veel kalk; dit droogt de huid uit. Vind je het lastig om de tijd in de gaten te houden? Installeer dan een douchetimer.

Waterbesparende douchekop

Installeer een waterbesparende douchekop. Hierdoor bespaar je automatisch. Handig! Je kunt uit verschillende modellen en typen kiezen. Vraag naar de mogelijkheden bij een sanitairwinkel. 

Thermostaatkraan 

Investeer in een thermostaatkraan. Hierdoor is het water een stuk sneller op de juiste temperatuur. Ook dit bespaart water.

Minder in bad

Gek op een lekker warm bad? Begrijpelijk, maar probeer dit te beperken. De badkuip volledig vol laten lopen kost ruim drie keer zoveel water als een douchebeurt van vijf minuten. Jammer, want het is natuurlijk héérlijk.

Ontdek de e-douche

Met een e-douche kun je verbruikt water laten reinigen en dit tijdens een andere douchebeurt opnieuw gebruiken. Hoe handig is dat? Het is een investering, maar je zal jaarlijks wél zo’n 30% op de verbruikskosten besparen. Het merk Hamwells verkoopt zo’n e-douche.

Neem voor meer wooninspiratie een kijkje op de Facebookpagina van Rodi Wonen!