DIY: maak je eigen kaars

Accessoires
Je eigen kaars maken is leuk én duurzaam!
Je eigen kaars maken is leuk én duurzaam! (Foto: Adobe Stock)

Mooie, stijlvolle kaarsen geven het interieur sfeer. We branden ze niet voor niets tijdens een romantisch diner of een gezellige vrijdagavondborrel met vrienden. Een kaars maken is leuk én duurzaam. Lees snel verder!


Aan de slag

Brand je regelmatig kaarsen? Bewaar de stompjes die zijn overgebleven en verzamel ze in een blik. Smelt de kaarsen langzaam via au bain-marie. Gebruik katoendraad voor de lont. Hoe lang wil je de kaars maken? Zorg er dan voor dat de lont zo’n 15 cm langer is. Laat de eerste laag even drogen en dip de lont opnieuw in het kaarsvet. Bouw de kaars laag voor laag op. Is de lengte goed? Dan kun je de onderkant afsnijden.


Een milieuvriendelijke substantie om zelf kaarsen van te maken is bijenwas. Bijenwas heeft een héérlijk zachte geur. Je kunt deze kaarsen onder andere hier kopen.

Kaarsen werden voor het eerst gebruikt door de Romeinen. Ze werden gemaakt van vet en een katoenen lont. Het systeem werkte nog niet optimaal, want de kaarsen waren veel te zacht. Daarnaast liet het veel roet achter. Ook de geur was onaangenaam. Dit probleem loste zichzelf op toen wax werd ontdekt als ingrediënt. Tegenwoordig worden kaarsen gemaakt van dierlijk vet, palmvet, bijenwas of paraffine; een aardolieproduct.

Neem voor meer wooninspiratie een kijkje op de Facebookpagina van Rodi Wonen!