Wat zijn de duurzaamste bouwmaterialen?

Duurzaam
Duurzame bouwmaterialen hebben een C2C-certificaat.
Duurzame bouwmaterialen hebben een C2C-certificaat. (Foto: Adobe Stock)

Duurzaam oftewel ‘groen’ wonen wordt steeds belangrijker. Bij Rodi Wonen delen we elke donderdag een fijne duurzaamheidstip. Deze keer leggen we uit wat de duurzaamste bouwmaterialen zijn!

First of all: hoe weet je zeker dat een bouwmateriaal duurzaam is? Dat kun je zien aan de cradle-to-cradlecertificering (C2C). Dit betekent dat elk materiaal ecologisch kan worden hergebruikt. Zo is het ene product een voedingsstof voor een ander product. Kortom: elk onderdeel heeft een doel en wordt niet zomaar weggegooid.

Duurzaam bouwmateriaal

Bouwmateriaal krijgt de C2C-certificering wanneer de materiaalkeuze duurzaam is, het materiaal (biologisch) hergebruikt kan worden, er weinig energie én water tijdens het productieproces wordt verbruikt en er sociaal beleid wordt gevoerd.

Wat zijn de duurzaamste bouwmaterialen? 

Natuursteen is een duurzaam bouwmateriaal. Het winnen van natuursteen schaadt het milieu niet of nauwelijks. Bouwmaterialen zoals kunststof vervuilen het milieu een stuk meer. Ook fijn: natuursteen kun je makkelijk hergebruiken. Handig!

Heb je al eens van een groendak gehoord? Dit is een dak waarop planten groeien; het wordt ook wel een vegetatiedak genoemd. Zo’n dak ziet er niet alleen mooi uit; het stimuleert ook de biodiversiteit en reguleert de temperatuur van je huis! In de zomer zal het dus lekker koel zijn en in de winter lekker warm. Je kunt ook zonnepanelen op het groendak plaatsen. Win-win!

Bamboe is een snelgroeiend materiaal. Binnen een dag schiet een bamboesteel een paar centimeter de hoogte in. Het herbossen van bamboe is dus erg makkelijk. Lekker duurzaam! Bamboe is sterk en flexibel en dus zeer geschikt om te gebruiken voor de bouw. Tip: gebruik bamboe alleen binnenshuis, en niet buiten. Het is namelijk erg gevoelig voor insecten en schimmels.

Kurk is een ontzettend goed isolatiemateriaal. Bomen hoeven er niet voor worden gekapt; het kan er gewoon vanaf gepeld worden. Kurk is volledig recyclebaar en goed bestand tegen vocht. Perfect om te gebruiken voor de kelder. Daarnaast is het materiaal geluidsdempend. 

Gerecycled metaal

Bij het woord ‘metaal’ denk je niet gelijk aan duurzaamheid. Logisch, want het productieproces van metaal is doorgaans erg vervuilend. Maar wist je dat metaal óók gerecycled kan worden? Aluminium is hier een voorbeeld van. Gelukkig wordt in Nederland bijna al het metaal én staal gerecycled. De kwaliteit wordt er niet minder door. Fijn!

Voor welk duurzaam bouwmateriaal ga jij?

Neem voor meer wooninspiratie een kijkje op de Facebookpagina van Rodi Wonen!