Zó voorkom je verspilling van verf

Duurzaam
Verf belandt soms in het riool of wordt verbrand. Zonde!
Verf belandt soms in het riool of wordt verbrand. Zonde! (Foto: Adobe Stock)

Bijna de helft van de huishoudens weet niet wat de gevolgen zijn van verf door de gootsteen spoelen. Dit blijkt uit onderzoek van Sikkens. Verf belandt soms in het riool of wordt verbrand; dit is schadelijk voor mens en milieu. 

Het bewaren van verf kan daarnaast zorgen voor uitgedroogde of beschimmelde verfresten. Deze oude verfrestanten kunnen alleen bij de milieustraat worden verbrand. Door jouw overgebleven verf op tijd in te leveren bij een inzamelpunt van klein chemisch afval (kca), zorg je ervoor dat verfafval minder milieubelastend is én dat verfrestanten mogelijk een tweede leven krijgen. Sommige verfsoorten kunnen namelijk worden gerecycled.

Voorkom verspilling van verf

- Wil je meerdere lagen verf aanbrengen? Bewaar dan de roller of kwasten in een gesloten emmer. Dat scheelt schoonmaakwerk (en dus vervuild water)!
- Klaar met de schilderklus? Vang het spoelwater van de rollers en kwasten op en breng dit samen met de verfrestanten naar de milieustraat. Zo komt er geen milieubelastende verf in het riool terecht.
- Heb je de verf later nog een keer nodig? Sluit dan na gebruik de bus en houd ‘m even op z’n kop. Er loopt zo wat verf in de rand tussen de deksel en de bus, waardoor de verf luchtdicht is afgesloten en niet voortijdig indroogt.
- Gebruik verfreiniger voor het ontvetten. Dit ontvet beter dan bijvoorbeeld ammonia én heeft een aangenamere geur. Kies voor muurverf met een hoge dekking, zoals Sikkens Alphatex SF; zo schilder je meer meters met minder verf!

Neem voor meer wooninspiratie een kijkje op de Facebookpagina van Rodi Wonen!