De olijfboom snoeien: 5 tips

Tuin
Hoe snoei je de olijfboom? Wij geven tips!
Hoe snoei je de olijfboom? Wij geven tips! (Foto: Adobe Stock)

Heb je een olijfboom in de tuin staan? Deze kan heel mooi oud worden, mits het regelmatig wordt gesnoeid. Hoe pak je dat aan? Wij geven tips!

Olijfbomen zijn niet alleen schitterend om naar te kijken; er groeien ook overheerlijke olijven aan. Om deze goed te laten rijpen is warmte en licht nodig. Een goed gesnoeide olijfboom heeft horizontale takken die omhoog staan. Hierdoor kan het zonlicht er beter doorheen schijnen. Woon je in Nederland? Door het vochtige klimaat kunnen de olijven niet volledig rijpen. Desondanks zal de olijfboom wel in bloei staan.

Wanneer de olijfboom snoeien?

De ideale tijd om de olijfboom te snoeien is in het voorjaar, tussen maart en april. De olijfboom kan niet tegen de vochtige Nederlandse winters. Om de olijfboom tegen de vorst te beschermen, is het slim om ‘m in een warme kas te bewaren. 

Olijfboom snoeien: 5 tips

- Snoei de olijfboom tussen maart en april. Snijd eventueel dood hout eerst weg
- Controleer vervolgens de takken op schildluis. Verwijder deze eventueel met een natuurlijk bestrijdingsmiddel
- Verwijder takken die naar binnen groeien; datzelfde geldt voor verticale takken. Hierdoor voorkom je dat de boom te weinig licht krijgt. De takken die mooi horizontaal groeien kun je laten staan; hierdoor blijft de boom gezond én krijgt het een authentieke uitstraling
- Neem tijdens het snoeien regelmatig afstand, en kijk of de vorm van de boom nog steeds klopt
- Snoei altijd een derde van de kroon weg
 - Ga niet te rigoureus aan de slag, maar werk in stapjes

Olijfboom verzorgen

Om de olijfboom gezond te houden, is het slim om deze na het snoeien te bemesten met een speciale mest voor kuipplanten. 

Neem voor meer wooninspiratie een kijkje op de Facebookpagina van Rodi Wonen!