De voordelen van onkruid (ja, echt!)

Tuin
Onkruid is niet zo vervelend als je denkt!
Onkruid is niet zo vervelend als je denkt! (Foto: Adobe Stock)

Onkruid in de tuin? Waarschijnlijk denk je nu: ‘hè bah!’ Niets is minder waar, want onkruid in de tuin heeft meerdere voordelen. Ja, echt! Wij hebben ze op een rijtje gezet.

Feitjes over onkruid

Wist je dat... er in Nederland minimaal honderd onkruidsoorten bestaan? De meestvoorkomende (en hardnekkige) zijn de heermoes, zevenblad en hagewinde. De wortels zijn zó stevig dat je flink aan de slag moet om ze eruit te krijgen. 

Welke onkruidsoorten je in de tuin tegenkomt zegt veel over de bodemkwaliteit. Kom je de heermoes tegen? Dat betekent dat de tuin een tekort heeft aan mineralen. Haagwinde groeit juist op voedselrijke plekken. Datzelfde geldt voor de brandnetel en het zevenblad. Kleefkruid komt goed tot z’n recht in stikstofrijke aarde. Kom je klein hoefblad tegen? Dit betekent dat de bodem van je tuin een slechte structuur heeft. 

De voordelen van onkruid

Wist je dat... je van onkruid voedselrijk mest kan maken? De stengels en bladen zijn een waardevol ingrediënt omdat ze mineralen bevatten zoals magnesium, ijzer, koper en mangaan. Versnipper de stengels op de composthoop, of maak er vloeibare mest van. 

Onkruid trekt vlinders aan. Dat geldt met name voor de brandnetel. Ook met de paardenbloem lok je vlinders en andere insecten naar jouw tuin. De voedingsstoffen van de paardenbloem, waaronder nectar en stuifmeel, zijn erg gezond voor deze insecten. 

Koken met onkruid

Last but not least; wist je dat je ook lekker met onkruid kan koken? Wat dacht je van brandnetelthee, heermoesthee of brandnetelkaas? Niet alleen gezond, maar ook erg lekker!

Neem voor meer wooninspiratie een kijkje op de Facebookpagina van Rodi Wonen!