Frisse wind door je huis

Huis
goed ventileren
goed ventileren (Foto: Stan Koolen)

Ventileren doe je – als het goed is – voortdurend, dus dag en nacht en het hele jaar door. Zo zorg je ervoor dat er doorlopend frisse lucht wordt aangevoerd en vervuilde lucht weer afgevoerd.  Luchten is een snelle manier van vervuilde lucht het huis uitvoeren door ramen tegen elkaar open te zetten. Het effect van luchten is maar tijdelijk: zodra de ramen dicht zijn, neemt de vervuilde lucht weer toe. ’s Ochtends de slaapkamer luchten is altijd een goed idee: 10 tot 30 minuten is al voldoende.

Het afgelopen jaar is het belang van goed ventileren vaker dan ooit genoemd. Weet jij hoe het met de ventilatie in jouw huis zit? Nog even de belangrijkste feiten over ventileren op een rij.


1. luchten en ventileren

2. natuurlijke ventilatie

Veel huizen, bijna zeven van de tien, hebben alleen natuurlijke ventilatie en dus geen mechanisch ventilatiestysteem. Verse lucht komt dan binnen via roosters, klepraampjes, naden en kieren. De makkelijkste en meest effectieve manier van ventileren is continu deze roosters open te houden. Ben je thuis? Zet dan altijd de klep- of kiepramen op een kier. 

3. mechanische ventilatie

De meeste huizen die na 1975 zijn gebouwd, hebben mechanische ventilatie. Ventielen in het plafond van de keuken, badkamer en het toilet zuigen voortdurend lucht weg uit het huis en via ventilatieroosters en ramen komt er frisse lucht binnen. Als je de mechanische ventilatie in huis goed gebruikt, dan is het zelfs beter dan natuurlijke ventilatie. Voorwaarde is wel dat je de roosters altijd open houdt en het systeem niet uitzet. 

4. extra ventileren?

Andere redenen om extra te ventileren:

Open tijdens het koken een raam of zet de afzuigkap aan op de hoogste stand. Laat hem na het bakken met olie en boter nog een uur aanstaan op een lagere stand om alle schadelijke stoffen af te voerenZet tijdens het douchen de ventilatie op de hoogste stand, zodat het vocht snel wordt afgevoerd. Een raam opzetten werkt ook prima, maar doe dit niet langer dan een half uur: als het te koud wordt, kunnen er schimmels ontstaan. Aan het klussen? Zorg dan voor extra ventilatie, ook na afloop. Vrijgekomen stoffen zoals oplosmiddel verdwijnen dan sneller uit je huis.

Tip: in de vtwonen shop vind je ook producten voor klimaatbeheersing – zoals luchtbevochtigers en luchtontvochtigers – voor in huis. 

Voor meer wooninspiratie kijk ook op de Facebookpagina van Rodi Wonen!

Bron beeld: vtwonen&designbeurs.nl  | bron: Milieucentraal