Vernieuw je huis tot droomhuis

Huis
interieuradvies
interieuradvies (Foto: vtwonen&designbeurs 2020)

Als je besluit van jouw huis een droomhuis te maken door te gaan verhuizen of te verbouwen komt er veel op je af. Om je alvast een beeld te geven van wat je dan allemaal te wachten staat hebben we de belangrijkste stappen voor je op een rij gezet.

stap 1: interieuradvies

Maak een moodboard voor de ruimte die je wilt verbouwen. Online kun je dat bijvoorbeeld doen op Pinterest. Wat wil je bereiken met de verbouwing (meer ruimte, andere indeling), welke sfeer wil je neerzetten, welke materialen ga je daarvoor gebruiken en –niet onbelangrijk- wat mag het kosten en hoe ga je dat financieren? Laat je inspireren door Pinterest, Instagram, woonwinkels, leuke woonblogs en natuurlijk de woonbladen.

Soms is het best lastig om zelf je plan goed op papier te krijgen. Een persoonlijk adviesgesprek met een woonexpert kan daarbij zeker helpen. Wedden dat je plan daardoor meteen een stuk concreter wordt?

stap 2: definitief plan - indeling

Een goed advies zorgt ervoor dat je ruimtes optimaal benut, binnen en buiten. Met een goed advies koop je niet alleen kennis, maar ook creativiteit. Het brengt je andere inzichten en nieuwe ideeën en brengt je verder.Een goed advies maakt inzichtelijk welke keuzes er zijn en helpt je kiezen wat het beste bij jouw situatie past. Fijn, want er is veel aanbod als je hebt over het inrichten en het indelen van huis en tuin. Heerlijk toch, zo ligt keuzestress niet op de loer.

stap 3: vergunningen

Helemaal als je plannen hebt voor aan-en of uitbouw, heb je vaak een vergunning nodig. Bij de gemeente kun je eenvoudig nagaan of je voor jouw verbouwing een vergunning nodig hebt en hoe je die aanvraagt. De aannemer kan je hierbij helpen.

stap 4: financiering

Een verbouwing betaal je in delen. De aannemer zal voor aanvang al wat geld willen zien. Het laatste stukje van de rekening betaal je pas na de oplevering. Voor slechts weinig mensen geldt dat ze een grote verbouwing uit eigen middelen kunnen financieren. Lenen kan dan een uitkomst zijn, mits je het verantwoord doet.

stap 5: uitvoering

De aannemer gaat aan de slag. Vaak is het zo dat hij de klus niet zelf klaart, maar daar vakmannen uit zijn eigen netwerk voor inschakelt. Houd altijd zelf in de gaten of de gemaakte afspraken worden nagekomen en trek bij de aannemer aan de bel als je ergens over twijfelt of niet tevreden bent.


Goed advies nodig? Boek een online 1:1 adviesgesprek.  Voor meer wooninspiratie kijk ook op de Facebookpagina van Rodi Wonen!