Kleurtrend #3 in 2021: CHAMELEON

Huis
Bron: Eigen Huis & Interieur
Bron: Eigen Huis & Interieur (Foto:Kalksteen Muschelkalk Mooser van Beltrami. )

De koele neutralen in dit kleurenpalet zijn ideaal om warme, natuurlijke materialen mooi tot hun recht te laten komen. De veelkleurige texturen van hout en natuursteen komen zo goed uit, maar ook de perzikachtige look van fluweel of het prachtige patina van cognackleurig leer schitteren tegen deze koel-neutrale basis. Interessant: met dit palet verandert de mood van een interieur in een handomdraai. Door een fiftyfiftyverdeling aan te houden tussen koele en warme kleuren, ontstaan een perfect evenwichtige, rustgevende sfeer. Wie een meer minimalistische look wil, kan meer koele neutralen introduceren. En omgekeerd: extra warme texturen en tinten maken het levendiger. Deze kleuren zijn dus absolute kameleons.

Overwegend warme kleuren zorgen voor een warm interieur, ook al zijn het pastels. In dit geval ton-sur-toncontrasten tussen geel- en terracottatinten. Een kussen van bijna citroengeel, terwijl het kussen eronder bijna dezelfde kleur aanneemt als de muur. Een fluwelen hocker sluit aan bij de subtiel gespikkelde terracottakleurige vloer. Denk aan kussens van Suite 702 met een hocker van Auping. Een vergrijsde groene muur laat de warme texturen van de natuursteen tot hun recht komen. Het zijn niet de voor de hand liggende carrara- of calacattamarmers die in dit palet passen, wel steensoorten met een warmer karakter in een kleurenpalet van beige tot grijs. Kijk naar kalksteen Muschelkalk Mooser van Beltrami. De warme textuur van cognackleurig leer contrasteert met het koele oppervlak van de spiegel, waarin de lichtgrijze muur wordt gereflecteerd. Spiegel Cord Deco van Deknudt Mirrors. Stoel Langue original soft van Norr11.

‘Naast alle kleuren uit dit palet staat een code. Die code maakt deel uit van de NCS-standaard, die wereldwijd gebruikt wordt om over kleur te communiceren. Er bestaan tenslotte oneindig veel kleuren en daarom zijn dergelijke kleurstandaarden heel handig. Want wat ik eierschaalwit noem, is voor een ander misschien iets anders. Met dit systeem is die subjectieve interpretatie zo goed als uitgesloten. NCS is een van de systemen die vaak gebruikt wordt in de interieursector. Voor verven wordt ook wel RAL gebruikt, maar het NCS-systeem is gedetailleerder. Als je de NCS-code van een kleur noemt, kan een verfwinkel exact die kleur aanleveren.’

Meer inspiratie nodig? Kijk op de Facebookpagina van Rodi Wonen!

Bron: Eigen Huis & Interieur