Eco-Friendly hotel in Velsen-Zuid

Tuin
Eco hotel in park Kennemerland.
Eco hotel in park Kennemerland. (Foto: Ernie Enkelaar)

In Velsen-Zuid staat een eco-friendly hotel: Plantage Rococo. Omringd door groen en haar naam te danken aan de zwierige rococostijl. Anja en Gerrit de Rijk gaven het klassieke landhuis een spectaculaire make-over met een aanstekelijke dosis rock-‘n-roll.

Plantage Rococo

Tweedehands meubels, kunst en ambachtelijk design van vrienden en vuistdikke fotoboeken geven de statige bel-etage de gemoedelijkheid van een grand café. Lange tijd werd Landgoed Waterland omgeven met mysterie. Die geheimzinnigheid is voorgoed verleden tijd en zijn het landhuis en de omliggende parktuin omgetoverd tot een plek waar iedereen welkom is. Een parel van een hotel met een al net zo sierlijke naam: Plantage Rococo. Het is het project van Anja en Gerrit de Rijk.

Green Rock 

‘Wat als we in de geest van de Buitenplaats een Rocking Friendly Hotel zouden kunnen openen?’ Anja deed zo’n dertig jaar geleden al eens een horecaklus in Huize Waterland. ‘De plek was altijd in haar hoofd blijven hangen. Dus toen ze ontdekte dat het landhuis verhuurd zou worden, twijfelde ze geen moment: dat gedroomde hotel ging er komen.’ Gerrit zag vooral een oubollige trouwlocatie, voor hij bij de tweede bezichtiging de schoonheid zag en begon te borrelen. Het landhuis dat ze omtoverden tot hotel en restaurant is het middelpunt van een romantisch park in landschappelijke stijl – dat op zijn beurt weer deel uitmaakt van een 26 hectare tellend natuurgebied. Het restaurant heeft de authentieke kleur groen, met op de wanden handgeschilderde guirlandes en plafonds vol ornamenten.

Franse Flair

Het landhuis vol rococo-details is een rijksmonument, wat betekent dat er flink wat restricties zijn wat aanpassingen betreft. Toch is het verre van klassiek geworden, dankzij de mix van vintage designmeubels, weelderige planten en funky accessoires. Het huis stamt deels uit 1742 en is een ontwerp van Pieter de Swart, die na een opleiding in Parijs de Franse flair naar de Amsterdamse grachtengordel haalde. Gerrit: ‘We zijn altijd met interieurs bezig en zijn wars van concepten. Om te zien wat een ruimte nodig heeft, moet je het op je in laten werken. Het is nooit af en blijft met ons mee groeien. Toen we aan de slag gingen, las ik over een Rococo-tentoonstelling van het Rijksmuseum. De ondertitel luidde: Nederland aan de zwier. Exact het gevoel dat we willen uitstralen.’ De rococostijl creëerden ze met preloved meubels die ze vonden via Marktplaats, veilingsites en boedelverkopen. En daartussen kunst en ambachtelijk design van vrienden, platenspelers, vuistdikke fotoboeken en weelderig groen.

Meer inspiratie nodig? Kijk op de Facebookpagina van Rodi Wonen!

Franse Flair