Ontdekkingsdag in en om Het Twiske

Algemeen
Jan Heitlager (links) en Bart Ramler zijn twee drijvende krachten achter het evenement. Mario Walda ontbreekt op de foto.
Jan Heitlager (links) en Bart Ramler zijn twee drijvende krachten achter het evenement. Mario Walda ontbreekt op de foto. (Foto: Johan W. Koopmans)

OOSTZAAN/LANDSMEER - Jan Heitlager (voorzitter Platform voor Toerisme Oostzaan), Mario Walda (beheerder Sporthal Oostzaan) en Bart Ramler (eigenaar Scooter Experience in Landsmeer) hebben de krachten gebundeld en organiseren een grootse open dag in en om Het Twiske. Deze vindt onder de noemer 'Het Hart in de rondte' plaats op 28 juni. De bezoekers kunnen kennismaken met het recreatiegebied en omliggende bedrijven en organisaties krijgen de gelegenheid om daar met activiteiten op in te haken.

'Hart in de rondte' is niet lukraak als naam gekozen. Zo noemden inwoners van Oostzaan, Landsmeer en Den Ilp het vroeger als ze rond Het Twiske een stevige wandeling of fietstocht maakten. "Het was de enige vorm van vermaak." vertelt Jan Heitlager. "Het Twiske was toen nog een rimboe en een vuilstortplaats, maar je kon er wel omheen. Dat was een tocht van vijftien kilometer. Onderweg ging men vaak in het gras zitten en sigarenbandjes zoeken. In de jaren zestig kwam de Coentunnel en is Het Twiske ontgonnen. Het moest een recreatiegebied worden."

Zaadje geplant

Naast zijn functie als voorzitter van het Platform voor Toerisme Oostzaan is Jan gids op een rondvaartboot. Regelmatig hoort hij van passagiers verhalen over het rondje om Het Twiske. Misschien is toen al het zaadje geplant om ooit iets in Het Twiske op touw te zetten. Een concreet idee kwam op toen hij met zijn vrouw terugkeerde van een vakantie en onderweg in Dongen belandde/ Daar viel zijn oog op een glanzende flyer over het evenement 'Verrassend Dongen'. Een rondje fietsen of wandelen door natuurschoon en langs opmerkelijke gebouwen en tussendoor meedoen aan verschillende activiteiten. Het heeft hem geïnspireerd om iets soortgelijks in en om Het Twiske te bieden.

Gemeenten werken mee

Jan: "Op de flyer stond een kaart met de route. Ik heb de ontwerper gesproken en hem gevraagd een kaart te maken van Het Twiske met de route daar omheen. Daarmee ben ik naar de gemeenten Oostzaan en Landsmeer gegaan. Die willen meewerken. Daarna heb ik een oproep gestuurd naar Oostzaanse bedrijven om ze in staat te stellen iets op die dag te doen. Er kwamen al snel aanmeldingen binnen. Nu volgt Landsmeer. Ook organisaties kunnen erop inhaken."

Uitgelezen kans

Ideeën genoeg om een gevarieerde dag te bieden. Die lopen uiteen van ritjes met een elektrische trein, yogalessen in de open lucht en een proefles zeilen tot schilderen, wijnproeven en rondvaarten. De dag is vooral bedoeld voor inwoners van Amsterdam-Noord, Purmerend en Zaanstad.

Voor hen is Het Twiske vaak een nog niet ontdekt gebied. De open dag is een mooie gelegenheid om kennis te maken met het recreatiegebied en voor omliggende bedrijven en organisaties ligt er een uitgelezen kans om zich aan een nieuw publiek te presenteren.

Meer informatie?

Aanmelden voor 'Het Hart in de rondte'? Vragen? Stuur een mail naar hartinderondte@gmail.com of neem contact op met Jan Heitlager, 06-20610864.