Corry Stellema benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Algemeen
Er wachtte Corry een grote verrassing.
Er wachtte Corry een grote verrassing. (Foto: LOL Landsmeer)

LANDSMEER/OOSTZAAN - Een groot deel van het leven van Corry Stellema (77) is opgegaan en gaat nog steeds op aan vrijwilligerswerk. Dat heeft haar volop waardering opgeleverd. Reden genoeg voor het Koninklijk Huis om haar te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Dennis Straat deelde het haar telefonisch mee en stond nog geen vijf minuten later met bloemen voor de deur. De officiële uitreiking van het lintje volgt later, als de coronacrisis voorbij is.

Corry wist helemaal van niks. Evenmin daagde er iets toen dochter Helga en haar man Lex afgelopen vrijdag een gebakje kwamen eten. Nu had Helga wel een meer dan aanvaardbare smoes: de visite zou bedoeld zijn om haar trouwdag te vieren. Tegelijkertijd stond de radio aan en werd aangekondigd dat de burgemeester deze dag mensen zou bellen die in aanmerking kwamen voor een koninklijke onderscheiding. En net toen ze met haar vork in haar gebakje prikte ging de telefoon. 'Mevrouw Stellema, u spreekt met Dennis Straat.'

'Ik weet alles'

Corry: "Hé, hier klopt iets niet, dacht ik meteen. En daarna: nou weet ik het! Ik kon mijn handen niet stil houden. De burgemeester vertelde dat ik was benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau en vertelde wat ik allemaal had gedaan. 'Hoe weet u dat?' vroeg ik hem? 'Ik weet alles,' antwoordde hij."

Het bleef niet bij een telefoontje. De burgemeester vroeg Corry om naar buiten te lopen. En toen ze bovenaan de trap stond, zag ze hoe er een klein gezelschap haar kant op wandelde, de burgemeester voorop. Op gepaste afstand reikte hij Corry bloemen aan, met daarbij de belofte dat de officiële uitreiking in het najaar zou volgen. Corry: "Alleen al het telefoontje vond ik prachtig."

Lovende woorden

Dochter Helga heeft de bal aan het rollen gebracht. Zij heeft haar moeder aangemeld omdat die zoveel vrijwilligerswerk heeft gedaan. Lovende woorden van de Stichting Hulpdienst Oostzaan ('Waardevol door haar scherpe inzichten'), Evean Lishof in Oostzaan ('Altijd bereid om te helpen bij activiteiten'), WonenPlus Landsmeer ('Corry is iemand om op te bouwen') en de Protestantse Gemeente Landsmeer ('Altijd klaar om de helpende hand te bieden') legden extra gewicht in de schaal. Voor het Koninklijk Huis was er genoeg aanleiding om de voordracht te honoreren.

Beste serviceloket van Noord-Holland

Corry is op 10 december 1942 geboren in Zeist en kwam in 1965 in Landsmeer wonen. Tien jaar later verhuisde ze naar Oostzaan en vanaf dat moment heeft ze zich in het vrijwilligerswerk gestort. Onder meer heeft ze zich zesentwintig jaar ingezet voor de Stichting Hulpdienst Oostzaan. Ze heeft maaltijden rondgebracht en geholpen bij het opzetten van het Serviceloket WWZ/WMO-Loket. Het serviceloket was een pilot voor heel Nederland en is in 2010 uitgeroepen tot beste van Noord-Holland. Landelijk behaalde het de zesde plaats.

Statushouders

Sinds tien jaar wonen Corry en Gerrit weer in Landsmeer. Bijna vanzelfsprekend is ze ook hier vrijwilliger geworden: bij WonenPlus en bij de Protestantse Gemeente Landsmeer. Ze helpt statushouders om zich in hun nieuwe woonomgeving thuis te voelen en belt dorpsgenoten die in een isolement leven. "Vreselijk als mensen eenzaam zijn."

Corry vind het allemaal even leuk wat ze doet, met name het omgaan met ouderen. Het vrijwilligerswerk geeft haar veel voldoening en ze zit nog vol energie. "Als ik weer een baan zou kunnen krijgen, zou ik het zo doen."