Kleurrijk wonderkind exposeert

Algemeen
Reina van Schaik is als schilderes autodidact.
Reina van Schaik is als schilderes autodidact. (Foto: Rodi Media/JWvD)

OOSTZAAN – Dolgraag zat ze naast haar vader, een begenadigd schilder. Uren kon ze er naar kijken en van genieten, Reina van Schaik. En toen ze zelf wat ouder werd volgde ze tekenlessen, nam ze nog een blauwe maandag een cursus in de Stijfselmakersschuur en ging vervolgens in 2002 naar Fluxus. Daar heeft ze de klappen van de zweep leren kennen en benutten.

Reina is geen onbekende in Oostzaan, ze staat te boek als het ‘fietsvrouwtje’. Niet zo gek als je bedenkt dat ze altijd en eeuwig op de fiets zit. Maar velen kennen haar ook als juf Reina van de gym bij DEV en als het danswonder dat vele dansvloeren onveilig maakte met haar duidelijk lichte tred.

Eigenlijk is Reina van Schaik als schilderes dus autodidact, en ze houdt van kleuren, heel veel kleuren. Ze schildert met olieverf op waterbasis op canvas. De verf die ze gebruikt heet Cobra (naar de schildersgroep) en is milieuvriendelijk.

In de loop der jaren heeft ze al honderden werken gemaakt. Ze werkt graag abstract, maar is ook erg in voor figuratief. Ze vergelijkt zichzelf ook een beetje met Han van Meegeren, de meestervervalser. Ze mag graag iets van bijvoorbeeld ‘van Gogh’ naschilderen, maar, en dat benadrukt ze, ze geeft er altijd wel haar eigen draai aan.

De expositie is te zien in De KunstGreep van 26 augustus tot en met 28 september op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag van 8.30 tot 19.00 uur en op vrijdag van 8.30 tot 12.30 uur.