Jan en Toos Lust zestig jaar bij elkaar

Algemeen
Jan en Toos Lust.
Jan en Toos Lust. (Foto: Johan W. Koopmans)

OOSTZAAN - Het huwelijksbootje waar Jan en Toos Lust ooit in zijn gestapt blijkt gemaakt van oerdegelijk materiaal. Zestig jaar zijn ze bij elkaar. Reden genoeg voor burgemeester Rob Meerhof om het echtpaar namens het gemeentebestuur te feliciteren. Niet via een huisbezoek, maar om de bekende reden per telefoon. Het gebaar was er echter niet minder om.

Bieden komen uit Oostzaan. Jan (88) maakt deel uit van een grote Oostzaanfamilie - “Een paar jaar geleden hebben we nog een reünie gehouden met vierhonderd mensen” - en Toos (82) heeft zich daarbij gevoegd.

Café Dissel

Jan en Toos kennen elkaar uit het Oostzaanse verenigingsleven. Tijdens een feestje in het toenmalige café Dissel hadden ze het heel gezellig en Jan nam het initiatief om haar de volgende dag mee te nemen naar Tuschinski in Amsterdam. Vanaf die dag waren ze onafscheidelijk.

Ze trouwden en kregen twee kinderen: Albert en John, die beiden ook in Oostzaan wonen. Zondag komen ze gezellig langs om de zestigste trouwdag te vieren. Een familiefeest zit er nu eenmaal niet in.

Actief verenigingsleven

Het echtpaar kijkt terug op een actief verenigingsleven. Jan heeft zich onder meer ingezet voor OSV, de woningbouwvereniging en Bel Canto, Toos is lid geweest van diverse besturen.

Toos: “We hebben daarnaast ons hele leven gefietst, gefietst, gefietst. In Nederland, maar ook in het buitenland. Nu lees ik veel en ik maak puzzels en legpuzzels.” Jan fietst nog steeds: “En ik probeer elke dag acht kilometer te lopen.”

En wat maakt hun huwelijk zo solide en plezierig? Jan: “We werken altijd goed samen. Dat is heel leuk. En we vullen elkaar aan.”