De wolf en de zeven geitjes in de sfeer van Gijs van Rhijn

Algemeen
Gijs, Japke en Ronald
Gijs, Japke en Ronald ((Foto: Pim Beudeker))

OOSTZAAN – Iedereen kent wel het sprookje van de wolf en de zeven geitjes. Als het echter op de manier verteld en gespeeld wordt zoals Gijs van Rhijn dat doet, krijgt het een heel andere dimensie.

Gijs begint met het ritueel met het slapen gaan van kinderen, waarbij er altijd nog even gerekt wordt “ik heb dorst, ik wil wat drinken”, enzovoort. Als dan het verhaaltje voor het slapen gaan komt, is dat het welbekende sprookje. Hij schetst een beeld van een bos, het huisje van moeder en de zeven geitjes en de inrichting van het huisje. Hij neemt de kinderen hierin mee en laat ze ook de dingen die hij noemt herhalen. En in de loop van het verhaal laat hij ze voor hun stoelen staan en meedoen met het kloppen op de deur door de wolf, en het lopen door het bos en nog veel meer fysieke bewegingen.

De kinderen gaan helemaal op in het verhaal omdat hij ze ook vragen stelt over wat hij eerder verteld heeft. Daarop wordt direct ook het juiste antwoord gegeven. Zelfs als het gaat om de zeven namen die Gijs aan de geitjes heeft gegeven. De muzikanten, Japke Hertog op piano en Ronald Jonker op basgitaar, vullen het verhaal aan met zelf geschreven liedjes en kindvriendelijke klassieke muziek.

Zo werden afgelopen zondag in theater de KunstGreep in twee sessie in totaal zestig bezoekers uitstekend vermaakt met deze familievoorstelling. Want ook de ouders/grootouders deden mee met zingen, de fysieke gebaren en deden ook mee aan de overhoring door Gijs Van Rhijn.