Sportservicecoach gaat voor duurzaamheid

Algemeen
Mark Hendriks
Mark Hendriks (Foto: Rob Wit)

OOSTZAAN - Mark Hendriks, die in mei 2020 in dienst trad als coach bij Sportservice Oostzaan-Wormerland, heeft het enorm naar zijn zin in zijn werkveld Oostzaan en barst van ambities. De sportservicecoach wil zijn brede ervaring vertalen naar het lokale Oostzaanse sportgebeuren en partijen uitnodigen waar behoeften bestaat aan projecten en waar kennis en kunde ingezet kunnen worden.

Mark Hendriks (46) is zeer content en enthousiast in zijn werkveld Oostzaan, en heeft daar inmiddels al een interessant overzicht van gekregen. Ooit had Hendriks de droom om het hoogste te bereiken als profvoetballer. Hij speelde enkele jaren als profvoetballer in de eerste divisie bij Helmond sport. Trainde onder leiding van van bekende voetbaltrainers, zoals Jan Poortvliet en Adrie Koster. Maar door fysieke tekortkomingen kon hij minder meekomen dan verwacht en werd hij gedwongen de (sport)toekomst in een andere richting om te buigen.

Hendriks ging als achttienjarige studeren aan Tilburgse Fontys Hogeschool en en behaalde zijn diploma leraar lichamelijke opvoeding via een verkorte opleiding van twee jaar. Na enkele jaren in het basis onderwijs te hebben gewerkt verhuisde hij naar Amersfoort, zijn huidige woonplaats.

Begeleider medische staf

De profvoetbalwereld bleef trekken en Hendriks trad in dienst bij eredivisi club Vitesse in Arnhem. Hendriks: “ Het waren hectische maar leerzame jaren bij Vitesse. Ik was nauw betrokken bij de maatschappelijk tak van het voetbal. Een belangrijke taak was om de verbindende schakel te zijn tussen onder andere de kwetsbare doelgroep van supporters van de club. Vooral bij de harde kern had ik de belangrijke taak de band en binding met de club te vergroten en te verstevigen. Ook was ik nauw betrokken bij het eerste elftal als verzorger en hersteltrainer. Hoewel de wereld van beroepsvoetballers extreem is kan ik terugkijken op een unieke tijd bij Vitesse. De band met het eerste elftal was zeer goed.“

Helaas werd Hendriks gedwongen door financiële perikelen uit te zien naar een andere job in de sportwereld. Er waren contacten met AZ en, Jordi Cruijff die werkzaam was bij Macabi Tel Aviv. Het heeft niet geleid tot een dienstverband. Hij besloot definitief de profvoetballerij achter zich te laten en een functie te aanvaarden als leraar lichamelijke opvoeding in het voortgezet Onderwijs in Baarn.

Aantrekkelijke functie

Vorig jaar april kwam een aantrekkelijke functie vrij bij Sport Service Oostzaan-Wormerland voorbij en Hendriks besloot hierop digitaal te solliciteren. Hendriks werd geschikt bevonden. “Deze functie ligt precies in de lijn van mijn ambities waarbij ik mijn expertise en ervaring in het krachtenveld van sport- en bewegingsactiviteiten kan inzetten”, zegt Mark met overtuiging. “Na een verkenning in het Oostzaanse werkveld ben ik bezig diverse partijen te benaderen en uit te nodigen waar behoeften zijn van sport- en beweegactiviteiten. Ook belangrijk is het in kaart brengen via de diverse stuurgroepen om te bepalen in welke projecten extra energie en kennis ingezet moeten worden. Maar vooral wil ik benadrukken dat we gaan voor duurzaamheid. Sport en allerlei bewegingsactiviteiten dienen gedreven te worden te worden vanuit enthousiasme en beleving. Ik zal dat in mijn functie als sportcoach nauwlettend blijven volgen.”

Sportakkoord

Ook het vorig jaar gepresenteerde sportakkoord zal worden vertaald naar Oostzaanse sport- en bewegingsactiviteiten. “Een mooie uitdaging om nog mooie stappen te maken. Ik ben verheugd dat de samenwerking goed gaat, maar er zijn nog diverse aandachtspunten en stappen te maken om alle partijen in het sport- en activiteitenveld te vinden en te ondersteunen”, aldus Hendriks.

Naast zijn functie als coach in Oostzaan is Mark Hendriks één dag werkzaam als leraar lichamelijke opvoeding bij De Rietkraag en de Noorderschool.

Rob Wit