De Jantjes in Oostzaanse stijl

Algemeen
De Jantjes komen binnen
De Jantjes komen binnen (Foto: Pim Beudeker)

OOSTZAAN – Elk jaar zijn er twee weekenden in november in theater de KunstGreep gereserveerd voor Bel Canto. Zo ook dit jaar. En in die weekenden bracht de musical groep zowel op de zaterdagavond als op de zondagmiddag de bekende musical ‘De Jantjes’.

Het oorspronkelijk plan was om deze musical al vorig jaar op de planken de brengen. Dan zou het namelijk precies honderd jaar geleden zijn dat de musical voor het eerst werd gespeeld. Helaas gooide ook hier de coronapandemie roet in het eten. 

Anderzijds in 1921 werd er ook een mijlpaal bereikt. Toen werd de driehonderdste voorstelling gespeeld. Dus honderd jaar later de beurt aan Bel Canto met vier voorstellingen. Na de repetities in 2020 die niet tot een voorstelling leidden, werd de inspanning nu wel beloond. Al weken gonsde het binnen Bel Canto rond dat men echt uitkeek naar de voorstellingen. En daarmee beloonde ze ook het publiek dat er ook naar uitkeek om de voorstelling bij te wonen. 

In een goed gevulde zaal genoot het publiek zichtbaar. En het was ook te horen. Want aan de uitnodiging bij aanvang van de musical om de bekende liedjes mee te zingen werd luidkeels gehoor gegeven. Het spel van Bel Canto bruiste van enthousiasme. Dat maakte kleine foutjes als een haperende microfoon of een valse noot meer dan goed. Als het publiek door het getoonde enthousiasme van de spelers dat al gemerkt zou hebben. Een puntje van kritiek zou kunnen zijn dat het plat Amsterdams er nauwelijks uit kwam. Maar mag je dat wel verwachten van een Oostzaanse vereniging met spelers die er hard aan gewerkt hebben om deze musical neer te zetten? 

Mooi waren de intermezzo’s van liedjes die voor het gesloten doek plaats vonden. Zo konden achter het doek de nodige decorwisselingen aan het gezicht van het publiek onttrokken worden. En dat decor was in al zijn eenvoud schitterend. Vooral bij het begin van het tweede deel. Daar waar twee camouflagenetten links en rechts van het podium door de uitlichting een indruk gaven van een echt tropisch oerwoud.  

Pim Beudeker

De cast (zonder Blauwe Toon) dankt het publiek.