‘Maak gezamenlijk een wandeling’

Algemeen
Kim wil verbindingen tot stand brengen.
Kim wil verbindingen tot stand brengen. ((Foto: Dennis A-Tjak))

OOSTZAAN - Kim Witbaard-Liesveld, een vriendelijke Oostzaanse inwoonster, heeft een groot hart vol warme gevoelens voor de medemens. Dat blijkt uit haar dagelijkse werkzaamheden. Onder de naam Weddings & Details organiseert ze huwelijken en familie- en bedrijfsfeesten. Het warme gevoel voor de medemens dat ze dáárvoor nodig heeft  borrelde tijdens de kerstdagen ook weer op. Nu niet voor mensen die iets te vieren hebben, maar voor degenen die minder stralend de kerstdagen doorkomen.  

Met haar gezin wilde ze op eerste kerstdag een klein wandelingetje maken, toen ze zich realiseerde hoe fijn het toch is om zo met elkaar te zijn. Ze voelde zich bevoorrecht: “Wij lopen straks gezellig met elkaar door dat prachtige Twiske te genieten. Is dit geluk vanzelfsprekend?” Haar gedachten dwaalden af naar de mensen die geen warme familie- of vriendenkring om zich heen hebben.  

Vanuit een spontaniteit die Kim wel vaker tentoonspreidt plaatste ze een oproep op Facebook: ‘Wij gaan straks met ons gezin met drie kleine kinderen een wandelingetje maken. Iedereen die zou willen aansluiten of gewoon lekker met ons mee wil lopen om een frisse neus te halen, is welkom. Jong of oud, alleen of samen, iedereen die het leuk vindt om samen te wandelen kan zich bij ons aansluiten.’ Ze vermeldde tijdstip en startpunt en wachtte af. Nou, dat heeft ze geweten! 

Ze hoefde niet lang te wachten. Ruim tweehonderd reacties vlogen haar telefoon in. ‘Ik werd totaal overdonderd’, schrijft ze even later. Ze is erdoor geraakt. “Er is blijkbaar veel aandacht voor dit onderwerp. Ik krijg zoveel bijval, applaus, en mooie reacties, maar… de wandeling hebben wij gemaakt zonder dat er ook maar één iemand meewandelde!” 

Is dit vreemd? Kim vindt het niet vreemd. “Eenzaamheid is blijkbaar nog steeds een groot taboe. Ik weet gewoon dat er erg veel eenzaamheid is. Of verdriet. Rouw. Pech. Er zijn ook binnen huwelijken wel vaak zorgen of somberheid.” 

Kim wordt erdoor geraakt. Ze gaat alles eens rustig laten indalen en overpeinst intussen of ze daar een rol in kan spelen. “Ik wil graag mensen met elkaar verbinden. Het zou zo eenvoudig kunnen zijn: maak gezamenlijk een wandeling. Ik las in Kompas over het idee van een vriendenbankje, een babbelbankje. Goed idee. Het hoeft niet duur te zijn, niet moeilijk, het kan heel simpel.” 

Kim wil proberen het taboe op eenzaamheid te doorbreken. Ze heeft een podcast gemaakt. Misschien zijn er mensen die de handschoen oppakken en het nut van een verbinding tussen mensen inzien. Geïnteresseerden vinden de podcast op https://open.spotify.com en inloggen via Facebook Kim Liesveld. 

BvW