Stadsdeelbestuur wil meer (economische) levendigheid op het Zonneplein

Algemeen
Er ontstonden levendige discussies.
Er ontstonden levendige discussies. (Foto: Aangeleverd)

TUINDORP OOSTZAAN - Het dagelijks bestuur van stadsdeel Noord heeft afgelopen vrijdag het Zonneplein bezocht. Dat is een van de pleinen uit de Vierpleinenaanpak Tuindorp. De gemeente zet zich hier samen met vrijwilligers en professionals actief in om de levendigheid en economische activiteiten in de buurt te bevorderen. Actieve vrijwilligers en betrokken professionals presenteerden diverse activiteiten en projecten die het afgelopen jaar plaatsvonden in de buurt.

De bijeenkomst vond plaats in het Zonnelab, een nieuwe wijkontmoetingsplek die woningcorporatie Ymere beschikbaar stelt voor de buurt. Betrokken bewoners en ondernemers werken hier samen met stadsdeel Noord hun ideeën en plannen uit voor het Zonneplein, waaronder het realiseren van een ondernemershub.

Het bezoek begon met een gezamenlijke vegetarische lunch, verzorgd door Tuindorp Deli-cious, een collectief van professionele cateraars dat zich actief inzet om werkgelegenheid voor jongeren in de buurt te creëren.

Er waren meerdere presentaties. Peter Blonk, programmaleider Pleinenaanpak van Ymere, vertelde over de samenwerkingen in de buurt en de verschillende karakters en plannen van de pleinen.

Ties Booisma en Ilias Kerkeni van de Academie van Bouwkunst blikten terug op alle bewonersgesprekken die zij hielden voor hun buurtanalyse. Hierop ontstond een levendige discussie over hoe de verbinding tussen bewoners in de buurt versterkt kan worden.

De vijf bestuursleden van buurtvereniging Zonneplein stelden zich voor. Na een goed gesprek maakten zij afspraken over hoe de vereniging beter betrokken kan worden bij de ontwikkelingen in de buurt. Alle aanwezigen concludeerden dat het jammer is dat het Zonneplein nog zo weinig gebruikt wordt als ontmoetingsplek. Samen hopen zij het hier de komende jaren nog bruisender en levendiger te maken.

Tot slot vertelden Marten Wijbenga en Gerard van Putten van het Historisch Archief Tuindorp Oostzaan (HATO) over de geschiedenis van Tuindorp. Ze toonden een deel van hun nieuwe expositie, die vanaf 23 april 2022 te zien is in het Zonnehuis. Na de presentaties wandelde het gezelschap naar het pand aan het Zonneplein waar Ymere een nieuwe keuken realiseerde voor Tuindorp Deli-cious en drie sociale huurwoningen creëerde.