Rayen Panday zoomt in en uit

Algemeen
Rayen Panday
Rayen Panday (Foto: Pim Beudeker)

OOSTZAAN - Wegens omstandigheden had Rayen het afgelopen jaar alle tijd om een voorstelling te maken. Om te beseffen dat hij overal even ver vanaf staat als dat hij er deel van uitmaakt. Om zich af te vragen waarom hij zich zóveel in bijzaken verliest dat de hoofdzaak niet meer relevant is. Én waarom we allemaal ‘ons gevoel’ aan het volgen zijn, zonder dat ons dat verder brengt. Om scherp te blijven moet je zowel kunnen in- als uitzoomen. Dit is wat hij van zich zelf vraagt en dat vraagt hij in zijn show van zijn publiek: Focus

Panday toont tomeloze energie en geeft een originele draai aan elke grap die hij maakt. Zit ik nu in een droom of is het werkelijkheid? Hij vertelt de meest grappige verhalen op een volkomen vanzelfsprekende manier. Zoals het verschil tussen de herenkapper, die vraagt over kort, lang, wel of geen bakkebaarden en ga zo maar door. De dameskapper luistert.

Of hij zingt achteloos een paar heerlijke nummers achter de piano. Onder meer een liedje over Zaandam. Daar komt hij vandaan en hij is er opgegroeid. Heeft het Zaanlands Lyceum bezocht en komt in de show aan de praat met een bezoeker, die op dezelfde school heeft gezeten. Focus?

Beetje jammer is dat ook Het Twiske in zijn liedje over Zaandam wordt bezongen, terwijl dat toch echt Oostzaans grondgebied is. En zijn verhaal over het vertrek met de familie met het vliegtuig dat tot consternatie leidt en waarbij zelfs de marechaussee aan te pas moet komen. Ook hier droom of werkelijkheid. 

Aan het eind van de voorstelling zegt hij tegen zijn vader, die in de zaal aanwezig was, om dit verhaal maar niet aan mama te vertellen. Eind van de maand worden de try-outs afgerond en gaat Rayen Panday op tournee.

Pim Beudeker