De missie van Jan Voet

Algemeen
Jan Voet in zijn element.
Jan Voet in zijn element. (Foto: Rodi Media/MvS)

OOSTZAAN - Publiekssterrenwacht Vesta heeft zijn programma op de vrijdagavond weer opgepakt; het was wachten op het loslaten van de anderhalvemeterregel, want afstand bewaren in de smalle gang van het voormalige schoolgebouw aan het Zuideinde was niet te doen. En dus kan kartrekker/oprichter/voorzitter Jan Voet weer ouderwets losgaan met het delen van zijn onuitputtelijke kennis over sterrenkunde in de breedste zin van het woord. Voor de voormalige Zaankanter is het niet minder dan een missie om mensen hierover te informeren. Daar heeft hij de wekelijkse rit vanuit zijn huidige woonplaats Putten graag voor over.

Door Marcel van Stigt

Vijfenvijftig jaar geleden al heeft Jan Voet samen met zijn vader Stichting Vesta Oostzaan opgericht, bedoeld om kennis over de sterrenkunde te delen. Als docent en hoofd van de school De Korenaar deed hij dat ook al. Leerlingen, ouderraad - met iedereen deelde hij de kennis die vanuit zijn interesse onder meer had opgedaan tijdens zijn studie Geografie. Mond-tot-mondreclame deed zijn werk. Bejaardentehuizen die een interessante gast zochten voor een lezing kwamen al snel bij hem terecht.

De publiekssterrenwacht is gehuisvest in het vroegere gebouw van De Korenaar. Jan Voet: “De Korenaar had veel leerlingen uit Amsterdam en Landsmeer, maar die vielen in de loop der jaren af. Het bestuur concludeerde dat de school op een verkeerde plek lag en deze is verhuisd naar de huidige plek. Het gebouw aan het Zuideinde kwam leeg te staan. De voormalige burgemeesters van Landsmeer en Oostzaan, Waltmans en Beuse, zeiden: ‘Het gebouw moet naar Jan’. De gemeenteraad heeft daarmee ingestemd.”

Jan zat tegen zijn pensioen aan en vestigde zijn Vesta in het verlaten schoolgebouw. Hij wilde daar bijeenkomsten voor belangstellenden organiseren. De kans dat die druk zouden worden bezocht was groot. Dat leerden de bijeenkomsten bij andere publiekssterrenwachten waarvan hij voorzitter was. Bovendien kwamen de reizen naar de maan op gang. Betere reclame kon hij zich niet wensen, want veel mensen wilden hier het fijne van weten. 

Als ervaren docent weet Jan Voet hoe hij zijn gehoor op het puntje van de stoel krijgt en houdt. Daar slaagt hij nog steeds moeiteloos in, en zijn gevorderde leeftijd (89!) zit hem daarbij allerminst in de weg. Met soms opzienbarende informatie – “Vroeger dacht men dat er maar één heelal was” – maar vooral met zijn enorme gedrevenheid houdt hij de aandacht van begin tot eind vast. “Ik ben zelf heel geïnteresseerd en blijf me in de materie verdiepen. En hoe meer ik weet, hoe meer geobsedeerd ik raak. En ook ik blijf nieuwe dingen leren. Maar ik vind het ook belangrijk dat mensen ook die kennis hebben. Dat is wat mij drijft. Het is voor mij een missie.”

De bijeenkomsten hebben zoals verwacht inderdaad veel publiek getrokken, allemaal mensen die werden gegrepen door het niet aflatende enthousiasme van Jan Voet. Jaar in, jaar uit. Totdat het coronavirus toesloeg en de deuren op slot moesten. Jan Voet: “Twee jaar heeft het hier stilgelegen en nu moesten we alles weer oppompen. Het wachten was op Rutte die zou aankondigen dat de anderhalvemeterregel stopte. In maart zijn we weer begonnen.”

En dus is iedereen weer welkom op de vrijdagavond - de eerstvolgende op 22 april - op de locatie aan het Zuideinde 197. Nieuwkomers krijgen om 20.00 uur een rondleiding, waarna er uitleg volgt over het thema van de bijeenkomst. Rond dat thema draait daarna een film. “Eerst horen, dan zien”, stelt Voet. “Didactisch.” De koepel bij de sterrenwacht is, afhankelijk van het weer,
de gehele avond open voor publiek, los van of in samenhang met de rondleiding en het filmprogramma. De sterrenwacht sluit om 23.00 uur, maar vaak wordt het later (vooral bij helder weer). Zie ook www.sterrenwachtvesta.nl.