’Al zou er niemand in Nederland vlaggen... wij hangen hem fier in top!’

Algemeen
Dirk en Tineke zijn al jaren fan van Willem en Máxima.
Dirk en Tineke zijn al jaren fan van Willem en Máxima. (Foto: Barbara van Wijk )

OOSTZAAN - Dat de populariteit van het koningshuis de laatste tijd enigszins is afgenomen, mag dan zo zijn, maar niet voor de Oostzaanse Tineke (66) en Dirk Keijzer (69), die al jaren fan zijn van Willem en Máxima. Het echtpaar staat niet met hoedjes en toetertjes voor het Paleis Noordeinde, maar draagt het Nederlandse koningspaar wél een heel warm hart toe. Er gaat geen koninklijke gelegenheid voorbij of zij steken de vlag uit, mét oranjewimpel, juist om hun waardering voor het koningshuis uit te dragen.

door Barbara van Wijk

Tineke vindt het koningspaar een goed stel. “Ze doen het goed. Natuurlijk maken ze weleens een fout, maar het zijn ook mensen. Ik vind het jammer dat hun fouten in de pers altijd zo breed worden uitgemeten. Nee hoor, ik vind het koningshuis als instituut prima, al kost het geld, dat is zo. Maar denk je dat een president geen geld kost? Als ze iets fout hebben gedaan, moeten zij veel dieper door het stof dan een ander.” 

Dat het koningspaar wereldwijd ons land promoot vindt Tineke veel belangrijker. “Ze onderhouden de economische contacten. Zouden ze daar nou echt altijd zin in hebben? Maar ze doen het dan toch maar. Ons bedrijfsleven vaart er wel bij.” Voor Tineke is het vanzelfsprekend dat ze geen koninklijke vlagdag overslaan. Ze werkte jarenlang bij de Marine. “Daar word je het respect voor de vlag wel bijgebracht. Natuurlijk vlag je voor de koning!” 

In de maanden april en mei gebeurde dat dus een aantal keren, zoals op Koningsdag en Bevrijdingsdag, ook tijdens Moederdag wapperde hier en daar de NL- driekleur ter verhoging van de feestvreugde en op 4 mei, tijdens de Dodenherdenking, leverde ons nationale symbool van de vrijheid een serieuze bijdrage aan de herdenkingsceremonie. Nu halfstok. 

Dat aan het vlaggen meer waarde gehecht moet worden dan een stok in een houder met een stuk doek, moge duidelijk zijn. De vlag is de trots van elk land. Waarom in Nederland rood-wit-blauw? Onderzoekers/historici weten het: rood staat voor het Nederlandse volk, wit staat voor de kerk, en blauw voor de adel, hoewel dit aannames zijn. Zeker is het dat een vlag staat voor eenheid en vrijheid. Het vlaggen bevordert het nationale gevoel, de verbondenheid, net als het Volkslied. Een vlag vertrappen of woedend in brand steken betekent wat. Een duidelijker statement kun je niet maken. 

Vroeger in 1572 waren de kleuren oranje, wit blauw, ofwel Oranje-Blanje-Bleu. Later werd oranje rood. Waarom? Daar zijn wel tien verschillende theorieën over, maar feit is dat oranje altijd in samenhang is gebleven met het koningshuis. Alleen tijdens koninklijke vieringen wordt er een oranje wimpel aan de vlag toegevoegd. 

Een vlag mag uit respect nooit de grond raken. Hij moet schoon zijn, en heel. Hij moet binnengehaald worden als de zon is ondergegaan. Laat je hem ’s nachts buiten hangen, dan wordt aangeraden hem met een lamp te verlichten. De laatste tijd laten veel mensen uit solidariteit een Oekraïense vlag wapperen. In de ochtend van 5 mei hees burgemeester Marvin Polak vóór het gemeentehuis de Internationale Vredesvlag, als statement voor de wereldvrede. “Wij zijn uiteraard vóór vrede in Oekraïne, maar zeker ook voor vrede en vrijheid in de hele wereld. Met het hijsen van deze vredesvlag willen wij een statement maken tegen welke oorlog dan ook.” 

Wanneer mag een vlag worden uitgestoken? Er zijn officiële richtlijnen, maar niets is verplicht en niets is strafbaar. Mensen mogen vlaggen wanneer zij daartoe reden zien: persoonlijke redenen zijn bijvoorbeeld bij huwelijken, een jubileum, bij geboortes, of als er iemand met vlag en wimpel is geslaagd. Hoera, laat het maar zien! Ook bij overlijdens wordt de vlag nogal eens gehesen, maar dan halfstok. Hoe troostrijk is het niet als buren, vrienden en meelevenden op deze manier eer betonen aan de overledene. 

Het hijsen van de halfstok-vlag is onderhevig aan een officiële ceremonie: eerst wordt hij langzaam en liefst met enig uiterlijk vertoon in top gehesen en daarna zakt hij tot halfstok, waarna hij met een speciale knoop wordt vastgezet. 

Op gebouwen van de Rijksoverheid hangen de rood-wit-blauwe vlaggen op officiële feestdagen. Op alle feestdagen van het koningshuis kleurt Nederland dan ook rood-wit-blauw, waar mogelijk mét oranje wimpel. De eerstvolgende dag dat de vlag in top gaat is op 17 mei, op de verjaardag van Koningin Máxima. Bij Tineke en Dirk staat de vlag al klaar voor Máxima’s verjaardag, de oranjewimpel zit er al aan vast. “Al zou er niemand in Nederland vlaggen... wij hangen hem fier in top! Zeker weten!”