Familievereniging TOB 75 jaar

Algemeen
Drie van de vier bestuursleden: vanaf links Dennis Koolmoes, Marcel van Hoof en Marcel Stam. Joachim Westmaas ontbreekt op de foto.
Drie van de vier bestuursleden: vanaf links Dennis Koolmoes, Marcel van Hoof en Marcel Stam. Joachim Westmaas ontbreekt op de foto. (Foto: Rodi Media/MvS)

OOSTZANERWERF – Waar verschillende sportverenigingen in en om Amsterdam-Noord in de loop der tijd zijn gefuseerd of verdwenen houdt TOB nog steeds stand, en dat allemaal op eigen kracht. Reden genoeg om het vijfenzeventigjarig jubileum op zaterdag 4 juni groots te vieren. Met jeugdactiviteiten, een reünie, voetbalwedstrijden en een feest met live-muziek. Het belooft heel gezellig en heel druk te worden, want zo gaat dat bij deze bijzondere sportclub. Wat is het geheim van TOB? Het Kompas vroeg het aan voorzittersduo Marcel Stam/Dennis Koolmoes.

Door Marcel van Stigt

Voor de rechtgeaarde TOB’er is het een vertrouwd beeld op de zaterdag: Marcel Stam en Dennis Koolmoes die niet alleen de club als voorzitter vertegenwoordigen, maar daarnaast niet te beroerd zijn om een jeugdwedstrijd te fluiten, achter de bar bestellingen aan te nemen en aan het eind van de dag een bezem door de kantine te halen. Net als de twee andere bestuursleden, penningmeester Marcel van Hoof en lid Joachim Westmaas. Ook zij steken de handen ver uit de mouwen. Het is voor het viertal niet alleen vanzelfsprekend, maar ook een bewuste keuze. Want leden en ouders zien en waarderen het en volgen het voorbeeld. Juist deze zelfwerkzaamheid is de grote kracht van TOB. 

Mond-tot-mondreclame

Maar dat niet alleen. Het is er kennelijk zo gezellig en gemoedelijk dat de club een grote aantrekkingskracht op nieuwe leden uitoefent. Als leden verhuizen, komen hun kinderen evengoed bij TOB voetballen. En ook buurtkinderen die willen voetballen kiezen automatisch voor TOB. Dennis Koolmoes: “Dat komt door mond-tot-mondreclame. Onze jeugdafdeling groeit daardoor. Nieuwe jeugdleden zijn bij ons altijd welkom. Toch starten we pas met een team als we twee leiders hebben gevonden.”

Ook op senioren werkt TOB als een magneet. Er zijn niet minder dan zeven veteranenteams actief en de zaalvoetbalafdeling is er qua omvang een om echt jaloers op te zijn. Het is zelfs de grootste zaalvoetbalafdeling van Amsterdam en omstreken. Stam: “Onze veteranen hebben het naar hun zin en de zaalvoetballers ook. We hebben zelfs een aanvraag binnen van een team uit Eindhoven. De leden blijken allemaal in Amsterdam te werken. Maar ook tegenstanders van ons eerste team vinden het hier gezellig. Eenmaal één keer hier geweest, komen ze de volgende keer met een bus en blijven ze hier met zijn allen hangen. En verder hebben we een biljartafdeling.”

Grote tevredenheid

Het stemt het vierkoppige bestuur tot grote tevredenheid. Het gaat zelfs zo goed met de club dat er concrete plannen zijn voor zes extra kleedkamers en een uitbreiding van de kantine, omdat die op een gemiddelde dag stampvol zit. De verhuizing, tien jaar geleden, van Sportpark Melkweg naar de huidige locatie heeft de vereniging goed gedaan, al zitten de tennis- en handbalafdeling nog op de oude stek. Sportpark Oostzanerwerf heeft een meer open karakter en dat ervaren de leden, met name de jeugd, als bijzonder prettig. Aan het geschiedenisverhaal kan daarmee een mooi hoofdstuk worden toegevoegd.

Frater Martialis

Die geschiedenis is begonnen in 1947. De Tweede Wereldoorlog was voorbij, maar inmiddels was de rooms katholieke voetbalclub Oranje-Zwart, actief aan de Oostzanerdijk, opgeheven. Rooms katholieke clubs kwamen in die tijd uit in een eigen competitie en frater Martialis, die dol was op voetballen en het dribbelen tot in zijn teennagels beheerste, nam het initiatief om een nieuwe rooms katholieke club op te richten. Diverse oud-leden van Oranje-Zwart waren enthousiast en samen met een aantal nieuwelingen werd TOB – Tuindorp Oostzaanse Boys – opgericht. De club speelde zijn wedstrijden op een stuk opgespoten land aan de Appelweg. In 1948 verhuisde de club naar sportpark Melkweg en er kwam een handbalafdeling bij. Met de komst van meisjes in de vereniging dekte ‘Boys’ de lading niet meer. Er moest een andere naam komen, maar wel met de afkorting TOB. De keuze viel allereerst op Tot Overspel Bereid. Daar werd al snel van afgezien vanwege de dubbelzinnige betekenis. Het werd toen Trouw Ons Beginsel.

Jaren later manifesteerde de zelfwerkzaamheid die TOB zo kenmerkt zich in volle glorie toen in 1960 de Watersnoodramp uitbrak. Het complex van TOB kwam onder water te staan; alleen het dak van de kantine kwam nog boven de waterspiegel uit. Met vereende krachten werd alles weer opgebouwd.

Lang heeft de club er niet van kunnen genieten. TOB moest langdurig wijken voor de aanleg van de Coentunnel. Het duurde tot 1966 voordat de club naar het sportpark mocht terugkeren. Er werd een nieuw clubhuis gebouwd, dat werd gedoopt tot ’t TOB-Punt. Er kwam ook een nieuwe tak bij: tennis.

Vanaf de huidige stek op sportpark Oostzanerwerf blikt TOB zaterdag 4 juni  terug op haar lange historie. Een periode waar gezien de huidige stand van zaken vrijwel zeker nog vele jaren aan zullen worden toegevoegd. 

Zo is het ooit begonnen. Met het slaan van de eerste paal.