Jasper Helmer is mede-initiatiefnemer en programmeur van het evenement.
Jasper Helmer is mede-initiatiefnemer en programmeur van het evenement. (Foto: Rodi Media/MvS)

Hemeltjelief Festival: vier dagen poppenspektakel op het NDSM-terrein

Algemeen

TUINDORP OOSTZAAN - Grappige voorstellingen, mobiele acts, creatieve workshops en kleurrijke kinderactiviteiten, dat alles rond het thema ‘Nu hebben we de poppen aan het dansen’. In het hemelvaartweekend – van donderdag 26 tot en met zondag 29 mei – vindt bij restaurant Noorderlicht op het NDSM-terrein de vierde editie van het Hemeltjelief Festival plaats. Dat is vooral bedoeld voor kinderen van zes tot en met tien jaar, maar ook voor ouders en begeleiders die van een feestje houden. Voor het eerst is gekozen voor vier dagen. Want al die bezoekers op één dag over de vloer, dat werd te druk, zo heeft de ervaring geleerd.

Door Marcel van Stigt

Gooi afgedankte spullen als oud servies en kapot witgoed op een hoop en zie wat er dan gebeurt. Kunstenaars wrijven zich in de handen en maken er ter plekke de meest wonderlijke creaties van, zoals een levensgrote pop met als hoofd de trommel van een wasmachine. Of leg hooibalen als ligbedden neer met een hoop oude kussens erbij en beleef hoe kinderen spontaan aan een kussengevecht beginnen waarbij pluisjes massaal de lucht in vliegen en als een grote sneeuwbui naar beneden dwarrelen.

Dit is de kern van het Hemeltjelief Festival: de organisatie faciliteert, kinderen en kunstenaars vullen de dag creatief in. Het lijkt alsof alles allemaal vanzelf ontstaat en na afloop kijkt iedereen terug op een bijzonder inspirerende, vrolijke en gezellige dag. Zo was het tot nu toe, en de eerstvolgende editie zal het niet anders zijn.

Vier dagen

Wat dit jaar wel anders is: het festival wordt uitgesmeerd over vier dagen en wordt niet meer op één dag gehouden. Een bewuste, noodgedwongen keuze van programmeur en mede-initiatiefnemer Jasper Helmer, tevens eigenaar van restaurant Noorderlicht, waar het evenement zich afspeelt. “We groeiden uit ons jasje”, verklaart hij. “De laatste keer liepen hier vierduizend bezoekers rond. De kinderen stonden lang in de rij en er ontstond een enorme kakofonie aan geluid in een soort van ‘georganiseerde chaos’. Heel gezellig allemaal, maar het deed afbreuk aan het programma. We laten nu vijftienhonderd bezoekers per dag toe. Hiermee willen we meer ruimte bieden aan het creatieve programma en de juiste setting en meer aandacht bij de voorstellingen creëren.

Nooit heeft Jasper Helmer kunnen bevroeden dat Hemeltjelief zo’n enorm succes zou worden. “Eigenlijk is het een uit de hand gelopen verjaardag”, blikt hij terug. “In 2008 wilde een vriendin van mij, Nynke Hoppener, haar verjaardag in Noorderlicht vieren, maar die viel op Hemelvaart. Geïnspireerd door toenmalig barmedewerkster en mede-initiator Mandy Haakmeester, die in Hengelo op Hemelvaartsdag techno-evenementen gaf, hebben we bedacht de verjaardag in te passen in een evenement. We noemden het Hemeltjelief. En op de festivaldag stonden er bij ons vijfentwintighonderd mensen voor de deur.”

Achteraf is het nog best te verklaren hoe het meteen zo’n klapper kon worden. Ouders wilden toen al graag iets leuks doen in het lange Hemelvaartweekend. Maar waar moesten ze hun kinderen laten? In 2008 waren en nog weinig festivals rond deze feestdag, en ja, als er dan in de buurt een evenement wordt geboden, waaraan zowel ouders als kinderen plezier kunnen beleven…

Schot in de roos

Het Hemeltjelief Festival was het spreekwoordelijke schot in de roos en bij die ene keer kon het gezien het succes natuurlijk niet blijven. Jasper Helmer: “Het was voor herhaling vatbaar, maar we wilden niet in herhaling vallen. Ieder jaar hebben we daarom een nieuw thema, dat als een rode draad door het programma loopt. De eerste tien jaren stond het dierenrijk centraal en enkele daarvan afgeleide gezegdes. Denk aan ‘als een vis in het water’ en ‘de beer is los in het sprookjesbos’. De dieren hebben we nu los gelaten, wel zijn spreekwoorden gebleven. Als thema voor de komende editie hebben we gekozen voor ‘Nu hebben we de poppen aan het dansen’. Dat heeft meerdere betekenissen. Voor volwassenen betekent het: o, er is iets aan de hand, kinderen associëren het met poppenspel, dansen zegt iets over het feestelijke tintje. Poppenspel is bovenal een traditie die in alle culturen terugkomt en waarmee je heel veel kanten uit kunt.”

Jasper en zijn creatieve team vertalen dit thema in vier dagen poppentheater voor jong en oud. Er zijn workshops over het maken van een poppenspel, professionele poppenspelers geven voorstellingen en er is van alles te zien en te beleven op het terrein. Duurzaamheid is daarbij ook een sleutelwoord. Niet alleen worden tijdens het festival van oude spullen nieuwe creaties gemaakt, er is lekker, maar gezond eten verkrijgbaar, alles draait op groene stroom en door het gebruik van kartonnen disposables en herbruikbare bekers blijven de afvalstromen beperkt. Jasper: “Vroeger waren we drie dagen bezig om het terrein op te ruimen, nu blijft het brandschoon.”

Het festival wordt van donderdag 26 tot en met zondag 29 mei gehouden van 11.00 tot 21.00 uur bij Noorderlicht, NDSM-plein 102, 1033 WB Amsterdam. In de loop van de middag treden lokale bands en dj’s op. Op donderdag en zaterdag is er een after party tot 3.00 uur in de pop-up disco van Noorderlicht. Meer weten en kaarten bestellen? Zie www.hemeltjelieffestival.nl.

Veel vermaak voor kinderen.
Leuk voor jong en oud.
Leuk voor jong en oud
Afbeelding
Diamanten jubileum: 60 jaar samen Algemeen 1 jul, 15:40
Afbeelding
De Koeman Express vaart rond Algemeen 1 jul, 14:24
Afbeelding
Excuses provincie Noord-Holland voor slavernijverleden Algemeen 1 jul, 14:05
Afbeelding
Provincie investeert 1,5 miljoen euro in ’slimme oplossingen om elektriciteitsnet te ontlasten Algemeen 29 jun, 12:28
Afbeelding
‘We zijn met stomheid geslagen door zoveel onrecht’ Algemeen 28 jun, 21:03
Afbeelding
Vraag vóór 1 september huur- of zorgtoeslag aan Algemeen 28 jun, 10:26
Afbeelding
Gemeente Oostzaan: ‘Geen vandalisme op begraafplaats’ Algemeen 28 jun, 08:55
Afbeelding
Negentig jaar dé club van Oostzaan Algemeen 27 jun, 11:05
Afbeelding
Opgegroeid tussen groente en fruit Algemeen 27 jun, 10:11
Afbeelding
Atelierroute in Oostzaan trekt veel publiek Algemeen 27 jun, 09:19
Afbeelding
Column Marcel van Stigt: Dolen door het duister Algemeen 25 jun, 10:48
Afbeelding
Complimenten voor Daan en Lucas Algemeen 23 jun, 14:51
Afbeelding
1,5 miljoen voor verduurzamen culturele instellingen Duurzaam 23 jun, 12:46
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Oostzaan

Op Rodi Oostzaan volg je het laatste nieuws uit Oostzaan. Rodi Oostzaan informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Oostzaan

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Oostzaan in je mailbox.