Pride Chantant in Het Zonnehuis: ‘Een feestje met een flinke scheut tabasco’

Algemeen
Frans Mulder (links) en Evert de Vries..
Frans Mulder (links) en Evert de Vries.. (Foto: Rodi Media/MvS)

TUINDORP OOSTZAAN/AMSTERDAM – Het Zonnehuis kleurt van woensdag 27 tot en met zondag 31 juli als de regenboog. Dan brengt de Stichting Nederlied de theatervoorstelling ‘Pride Chantant; Een potje zingen met de poten’. Het programma bevat, met een vette knipoog naar Pride Amsterdam 2022, liedjes over seksueel anders zijn, en is tegelijkertijd een hommage aan pioniers die hun nek hebben uitgestoken en dat nog steeds doen voor de acceptatie van homeseksualiteit. Het beloven bonte voorstellingen te worden, met een vaste groep zangers en elke keer nieuwe gasten. De regie en presentatie is in handen van de gelouterde theatermakers Evert de Vries en Frans Mulder. “Het wordt een feestje met een flinke scheut tabasco”, kondigt Mulder alvast aan. 

door Marcel van Stigt

We treffen De Vries en Mulder op een zonnig terras in Amsterdam nabij de woning van Frans Mulder. De twee begroeten elkaar met een warme knuffel. De theaterwereld in klein en de twee kennen en waarderen elkaar. Het idee voor de Pride Chantant is afkomstig van Evert de Vries en heeft Frans Mulder erbij betrokken. De Vries borduurt hiermee voort op een project waaraan hij in 2004 heeft meegewerkt. “Ik ben toen benaderd door iemand die een homo-encyclopedie wilde maken. Hij heeft mij gevraagd het hoofdstuk homoseksualiteit binnen de kleinkunst voor mijn rekening te nemen. Daar wilde ik meer mee doen en daaruit is in hetzelfde jaar het programma ‘Een schitterende jongen’ ontstaan. Het was een groot succes.” 

Actueel thema

Het was voor De Vries reden genoeg om hier een vervolg aan te geven. En zo werden de contouren gevormd van Pride Chantant. Dit haakt in op een actueel thema en sluit aan de Pride Amsterdam, van 30 juli tot en met 7 augustus, waarbij het draait om genderidentiteit: mannelijk, vrouwelijk, andersom, allebei of iets er tussenin, grenzen mogen vervagen en iedereen moet de vrijheid gegund zijn om simpelweg zichzelf te zijn. En daar valt nog wel iets te winnen, vindt Frans Mulder. “Tegenwoordig hoor ik mensen roepen dat ze ooit uit de kast zijn gekomen. Maar zelf heb ik nooit in de kast gezeten. Mijn homoseksualiteit is voor mij nooit een probleem geweest.” 

Met Pride Chantant dienen de heren een tweeledig doel: amuseren én een statement maken. Bewust is gekozen voor een speelse titel: ‘Een potje zingen met de poten’. “Een titel met een knipoog”, aldus Evert de Vries. “En daarmee ontnemen we mensen meteen een scheldwoord.” 

De lat ligt hoog

De Vries en Mulder leggen de lat hoog. Ze willen niets minder dan een topproductie neerzetten. Daarvoor putten ze beiden uit een omvangrijk netwerk om artiesten warm te laten lopen voor een serie ‘bonte avonden’. Met verhalen, bestaande liedjes en misschien nieuwe liedjes. De vaste groep zangers bestaat, naast Evert de Vries en Frans Mulder, uit Tony Neef, Naomi Antonius, George Groot, Arie Cupé, Irene Hemelaar, Marijke Boon, Emile Baars en Bart Steenbeek. Gastoptredens zijn er van Sjors van der Panne, Alex Klaasen, Dolly Bellefleur, Barrie Stevens, Astrid Nijgh, Rikkert van Huisstede, Diederick Ensink, Perry Dossett en Jimmy Hutchinson. De muzikale begeleiding is in handen van Paul Tijink (toetsen), René Trok (accordeon), Timo Menkveld (drums en gitaar) en Ton Nieuwenhuizen (basgitaar). 

Vloeiend, gevarieerd geheel

Pride Chantant is geen statisch programma waarbij de zangers en zangeressen één voor één opkomen, hun liedje zingen en ruimte maken voor de volgende. Gekozen is voor een vloeiend gevarieerd geheel. Evert de Vries, mede-oprichter van de Stichting Nederlied die al diverse gloedvolle producties op haar naam heeft staan, zou niet anders kunnen en willen. Hetzelfde geldt voor Frans Mulder, onder meer bekend van het succesvolle cabaretensemble Purper. “Ik bezoek zelf vaak voorstellingen en dan verveel ik me al snel. Dan heb ik het gauw gezien. Dat wil ik niet met onze voorstellingen. Het wordt een feestje met een scheutje tabasco, want er zitten scherpe teksten tussen.” 

Gedurfde voorstellingen

Diverse pioniers die een lans hebben gebroken voor de acceptatie van homoseksualiteit worden geëerd. Zoals Robert Long en Leen Jongewaard, die met hun gedurfde voorstellingen kritiek maar vooral lof oogstten, Jaap van de Merwe, die met ‘Mensen zonder gladde ringen’ het eerste liedje over homoseksualiteit heeft geschreven. En wellicht komt de immers goedlachse Albert Mol ook voorbij. Frans Mulder: “Albert Mol was de eerste die openlijk voor zijn homoseksualiteit uitkwam. Het gebeurde tijdens een televisie-uitzending met Koos Postema. Postema vroeg er voorzichtig, maar toch direct naar. Of het zo was. Albert Mol boog zich naar de camera en zei: ‘Het is zo. Maar niet verder vertellen, hoor!’”’ 

Kaarten reserveren? Dat kan hier.