Martin Wörsdörfer (50) is twee dagen in de week wethouder van Oostzaan.
Martin Wörsdörfer (50) is twee dagen in de week wethouder van Oostzaan. (Foto: Rodi Media/MvS)

Frisse blik op financiën

Algemeen

OOSTZAAN – Met de toetreding van Martin Wörsdörfer als VVD-wethouder financiën, vastgoed, economie en evenementen is het college van de gemeente Oostzaan compleet. Wat hoopt hij te vinden in deze voor hem nieuwe functie in een nieuwe werkomgeving? En wat mogen de inwoners van Oostzaan van hem verwachten? Een nadere kennismaking is op zijn plaats.

Door Marcel van Stigt

Het werkterrein van Martin Wörsdörfer lag voorheen dicht bij zijn woonplaats Scheveningen: in politiek Den Haag. Hij is namens de VVD lid geweest van de Tweede Kamer, en gemeenteraadslid en lijstduwer voor de VVD Den Haag. Maar wat brengt hem naar Oostzaan?

“Dat is gekomen door het netwerk van de VVD”, vertelt hij. “Ik ken Rosemarijn Dral en zij heeft me gebeld. Of ik in Oostzaan wethouder financiën wilde worden. Ik dacht: waarom niet? Ik ben nog nooit wethouder geweest en ben benieuwd of ik mijn kennis hier zal kunnen inbrengen. Het is hier bovendien heel mooi. Daarnaast wil ik niet vijf dagen voor één baas werken; het wethouderschap combineer ik met twee andere functies: ik ben zowel voorzitter van de Vereniging van Strandexploitanten Scheveningen als van Holland Quaestor, een branchevereniging van trustkantoren.”

In Oostzaan wacht een grote uitdaging, daar is Wörsdörfer zich van bewust. De jaarrekening moet volgende week worden besproken en daarna wacht het opstellen van de begroting. Veel posten liggen vast en zoals bij elke kleine gemeente weegt ook bij de gemeente Oostzaan de jeugdzorg zwaar. “De speelruimte is klein. Jeugdzorg is duur, en daarnaast staan er in Oostzaan veel vacatures open. Er is een personeelstekort en als we mensen nodig hebben, moeten we ze inhuren en ook dat is duur.”

De wereld van Wörsdörfer mag in de twee dagen dat hij in Oostzaan het wethouderschap uitoefent dan grotendeels uit cijfers bestaan, hij is niet van plan om zich van negen tot vijf uur achter zijn bureau te verschansen. Hij wil zich juist mengen onder de bevolking, de Oostzaners leren kennen, met name de ondernemers. Hij heeft al begrepen dat Oostzaners vaak zeggen waar het op staat. Dat is voor Wörsdörfer geen enkel probleem. Integendeel: hij houdt niet van gedraai en omtrekkende bewegingen, maar des te meer van een directe benadering. Bovendien: hij is niet anders gewend. In zijn woonplaats Scheveningen zijn de mensen ook zo.

Maar nu heeft inlezen voor Wörsdörfer alle prioriteit. Lachend pakt hij een document van zijn bureau en laat het zijn bezoeker zien. Een pil zo dik als een vers pak printpapier moet hij doorworstelen. Alle relevante informatie voor de jaarrekening. Hij stort zich erop met een frisse blik. Dat is het voordeel als je je werkterrein nog niet kent. “Ik word niet gehinderd door sentimenten. De financiën moeten kloppen en ik denk iets te kunnen betekenen met mijn kennis. De marges zijn klein, het is sprokkelen, maar het moet lukken.” 

Afbeelding
Column Marcel van Stigt: Een ruime boog Column 28 nov, 15:13
Afbeelding
Oranje in Qatar: matige start kan leiden tot groot succes Oranje 28 nov, 15:00
Afbeelding
Elke keer wilde Evert met Hennie dansen Algemeen 28 nov, 14:09
Afbeelding
Compaen toch niet in schaduw Zaanstad Sport 28 nov, 13:52
Afbeelding
Slopers Algemeen 28 nov, 13:47
Afbeelding
Green Soap Company: ‘Doe mee aan de OVNH, alleen al voor publiciteit en een groter netwerk’ Algemeen 28 nov, 10:59
Afbeelding
Harry Slinger, Marjolijn Touw en Rob van de Meeberg in kerstmusical in Het Zonnehuis Cultuur 25 nov, 14:23
Afbeelding
WK: zó stimuleerde Qatar de nationale voetbalgekte Oranje 24 nov, 15:00
Afbeelding
WK 2022: de best betaalde voetballers Oranje 24 nov, 13:30
Afbeelding
Ondernemersleed Algemeen 23 nov, 08:39
Afbeelding
WK-shirt Rode Duivels te controversieel voor Qatar Oranje 23 nov, 08:00
Afbeelding
Alle ogen gericht op de goudhaantjes tijdens WK Qatar Oranje 22 nov, 16:42
Afbeelding
Onder het tapijt Algemeen 22 nov, 16:23
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Oostzaan

Op Rodi Oostzaan volg je het laatste nieuws uit Oostzaan. Rodi Oostzaan informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Oostzaan

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Oostzaan in je mailbox.