Vernielingen op Oostzaanse begraafplaats

Algemeen
Een van de beschadigde graven.
Een van de beschadigde graven. (Foto: Barbara van Wijk)

OOSTZAAN - Verontruste geluiden klinken op vanaf de begraafplaats achter de kerk. Er zijn vannacht in het oude gedeelte maar liefst vierenveertig graven beschadigd en grafstenen omgegooid.

Tientallen verontruste nabestaanden kwamen even kijken hoe het gaf van hun geliefde overledenen erbij ligt. De verontwaardiging is groot. “Wie doet zoiets laaghartigs? Graven, de grafrust, daar kom je niet aan!”

De anders zo vredige begraafplaats ligt er zielig bij. Niet alleen het achterstallig onderhoud schreeuwt om aandacht, maar nu liggen er ook nog gebroken paaltjes om, grafstenen zijn omver gegooid, er is over de graven gelopen, kettingen hangen in stukken naar beneden, en er zijn  naamplaatjes met geweld losgetrokken en vernield.

“Schandalig!”, zegt een bezoekster. “Ik kom hier even een bloemetje brengen bij het graf van mijn overleden moeder, maar ik schrik me een hoedje.”  

Het is waar, het is een trieste aanblik, al die respectloos behandelde graven. De politie is nog bezig met een onderzoek naar de toedracht. Gelukkig hangen er bewakingscamera’s, die zo snel mogelijk zullen worden uitgelezen en die hopelijk duidelijkheid verschaffen. De politie heeft nog geen idee wie achter deze zinloze vernieling, die veel verdriet teweeg brengt, zit of zitten. 

“Het moeten sterke jongens geweest zijn, of een hele groep, want die stenen wegen wel wat!” Dat dit muisje nog een staartje krijgt, lijkt duidelijk. Nadere berichtgeving volgt.  

Barbara van Wijk