‘Ik heb als burgemeester van Oostzaan mijn plek gevonden, heb er schik in’

Algemeen
Marvin Polak.
Marvin Polak. (Foto: Rodi Media/MvS)

OOSTZAAN – Marvin Polak is één jaar burgemeester van Oostzaan. Een functie die hij, onder meer na het wethouder- en loco-burgemeesterschap in Uithoorn, ambieerde. Na een moeizaam begin zegt hij zijn plek te hebben gevonden. Nu wil wil hij nog meer voor de Oostzaanse gemeenschap betekenen, niet in de laatste plaats een veilige, prettige woonomgeving bieden. 

Door Marcel van Stigt 

Vernielingen op de historische begraafplaats. Het schokkende nieuws bereikt burgemeester Marvin Polak op de dag van het interview met het Kompas en hij heeft er geen woorden voor; hoewel... hij heeft er, aan het adres van de dader of daders, wel degelijk woorden voor, maar die zijn niet geschikt voor de krant. Zijn agenda zit de gehele dag bomvol, maar morgen heeft hij op de begraafplaats een afspraak met enkele betrokken Oostzaners. De schade gaat hij met eigen ogen opnemen, maar hij wil zich vooral ontfermen over degenen die door deze vernielzucht diep zijn geraakt. Aandacht geven, luisteren, troost bieden. Het is een onderdeel van zijn functie dat hij omarmt; juist dat menselijke aspect heeft hem doen besluiten zich beschikbaar te stellen als burgemeester. 

Lokale politiek 

Met lokale politiek had Marvin Polak aanvankelijk niet zo veel. Hij voelde zich er als ondernemer niet zo mee verwant. Maar een balletje kan raar rollen. Hij toonde betrokkenheid met het wel en wee in zijn vorige woonplaats Uithoorn en dat viel kennelijk op. Het heeft geleid tot een intrede in de gemeenteraad en daarna tot zijn benoeming als wethouder. Het beviel hem uitstekend, iets wat hij nooit had verwacht.

“Na vier jaar ben ik wegens privéomstandigheden gestopt als wethouder; wethouder doe je immers of voor de volle honderd procent of niet, vind ik. Ik ben daarna drie jaar directeur van een IT-bedrijf geweest. Leuk, maar ik miste het maatschappelijke aspect, iets doen voor de gemeenschap. Ik ben bij mezelf gaan zoeken naar werk dat daarbij zou passen en kwam uit bij burgemeester. Als locoburgemeester in Uithoorn wist ik al wat dat zou inhouden. Toen zag ik dat je als burgemeester meer voor een gemeenschap kunt betekenen dan je denkt, dat je voor verbinding kunt zorgen.” 

Ideale plaatje

Polak veerde direct op toen hij zag dat onder meer in de gemeente Oostzaan een nieuwe burgemeester moest komen. De vacature paste voor hem precies in het ideale plaatje. Een gemeente met rust en natuurschoon, een hechte gemeenschap en het drukke, dynamische  Amsterdam om de hoek. Vergelijkbaar met De Kwakel, de voor hem bekende dorpskern nabij Uithoorn. Tot zijn grote blijdschap werd hij voorgedragen. 

Uitdagingen

Het was niet zijn bedoeling om in een gespreid bedje terecht te komen, daarvoor houdt hij net even te veel van uitdagingen. En uitdagingen, die bleken er te liggen: een ambtelijke organisatie die stroef liep, de onzekere bestuurlijke toekomst van het dorp – zelfstandig blijven of niet? - en een ondermijnende criminaliteit, veelal een uitloper vanuit de Randstad. Zaken waar hij maar wat graag zijn tanden in wilde zetten. 

Maar eerst moest een onverwachte hobbel worden genomen. Re-tweets die Polak in het verleden als privépersoon had verstuurd doken op en werden hem voor de voeten gegooid. “Heel vervelend vond ik dat”, blikt hij desgevraagd terug, “zowel voor Oostzaan als voor mij. Er is veel ophef ontstaan en ik ben daar van geschrokken. De re-tweets zijn een eigen leven gaan leiden, GroenLinks Oostzaan nam het hoog op en er is een verkeerd beeld van mij gecreëerd. Ik stond meteen met 1-0 achter. Van euforie vanwege mijn benoeming dook ik naar een gevoel van: moet ik dit wel doen? Het gesprek dat ik met GroenLinks heb gevoerd is niet goed verlopen, maar in gesprekken met de andere partijen en met de Commissaris van de Koning bleek dat zij nog steeds achter mij stonden. Die steun moet je dan wel hebben. Als je als ongewenst persoon, als een paria binnenkomt, moet je het niet doen. Je neemt immers ook je gezin mee. Na een tijdje heb ik voor mezelf gesteld: laat zien dat je de burgemeester bent die Oostzaan wil, blijf verbindingen maken. Ik heb geprobeerd goede relaties op te bouwen. Ik denk dat dat is gelukt.” 

In een rijdende trein

Los daarvan kende het burgemeesterschap sowieso een moeilijk begin. Langzaam in zijn nieuwe rol groeien was er niet bij; hij sprong, zoals hij dat zelf noemt, in een rijdende trein, moest zich pijlsnel inlezen in actuele zaken. Maar hij pakte de problemen voortvarend aan, langzaam maar zeker met resultaat. Polak: “De sfeer in de coalitie was aanvankelijk niet geweldig, maar die is beter, ook door een andere samenstelling. Men luistert meer naar elkaar. In de ambtelijke organisatie loopt het nog steeds moeizaam, maar een goede ambtelijke organisatie is wel een voorwaarde voor zelfstandigheid. Mijn inbreng is geweest dat ik heel veel één-op-ééngesprekken met raadsleden heb gevoerd en dat begint nu zijn vruchten af te werpen.” 

Bestuurlijke toekomst

Wat betreft de bestuurlijke toekomst is een traject gestart om de juiste richting te bepalen. Polak: “Oostzaan is een mooi dorp en dat moet het over tien, twintig jaar ook nog zijn. Ons dorp zal wel blijven bestaan, maar de vraag is hoe we onze inwoners beter kunnen bedienen. We gaan kijken wat het beste is. Financieel blijft het moeilijk. Er komen steeds taken bij. Met name jeugdzorg is een zware post. Verder kende onze ambtelijke organisatie een leegloop. Het is moeilijk om mensen binnen te halen.” 

‘Eerst vader’

Terugblikkend is Marvin Polak tevreden. “Ik heb mijn plek gevonden, heb er schik in. Dit eerste jaar heb ik Oostzaan leren kennen, de mensen, de verenigingen. Nu wil ik in contact blijven. Mijn gezicht laten zien, verbindingen leggen. Oostzaners hebben een duidelijke mening, komen naar me toe. Ook als ik in de supermarkt bananen sta af te wegen. Dat hoor ik iemand zeggen: ‘Dat is de burgemeester!’ En dan roep ik: ‘Ja, die heeft ook bananen nodig’. Of er komt iemand naar me toe: ‘Meneer de burgemeester, mag ik eens iets vragen?’ Mijn kinderen neem ik nooit mee naar de supermarkt, want het duurt ze te lang. Burgemeester ben je vierentwintig uur per dag, maar ik baken wel iets af, anders kan ik daar elk weekend mee vullen. Ik heb immers ook een gezin, ben eerst vader, en daarna burgemeester.” 

De recente hobbel - de vervangen ambtsketen - kan natuurlijk niet onbesproken blijven. “Heel vervelend. Moest ik mezelf weer verdedigen. Maar ik zou niet weten wat ik verkeerd heb gedaan, kan mezelf in de spiegel aankijken.” 

Krachtige gemeente 

De kritiek hierover lijkt inmiddels verstomd. Alle ruimte dus om zijn eigen ambities voor de komende periode nog eens dik te onderstrepen. Op de eerste plaats bijdragen aan een krachtige gemeente, op de tweede plaats steun en toeverlaat zijn voor de inwoners van Oostzaan, oog hebben voor het menselijke aspect. 

Veilige woonomgeving

En zeker oog voor een veilige woon- en werkomgeving. Marvin Polak: “Ik maak me zorgen over de ondermijnende criminaliteit rondom de grote steden. Dat speelt ook hier en ik kan dit niet op zijn beloop laten. We gaan alle middelen inzetten om criminaliteit op te sporen en waar nodig direct in te grijpen. Zero-tolerance. Als er bijvoorbeeld in een woning een wietplantage wordt aangetroffen, gaat die woning direct op slot. We zitten er bovenop.”