Een van de vernielingen.
Een van de vernielingen. (Foto: Barbara van Wijk )

Gemeente Oostzaan: ‘Geen vandalisme op begraafplaats’

Algemeen

OOSTZAAN - De gemeente is eruit. De vernieling van de vierenveertig graven op de Oostzaanse begraafplaats is niet te wijten aan vandalisme. Nee, de graven lagen er al langer zo verwaarloosd bij. Er is geen sprake van vernielingen. Het zijn oude graven en veel ervan zijn in particulier bezit en ook hebben veel graven geen nabestaanden meer. Het onderhoud van die graven is niet aan de gemeente, volgens de woordvoerder, want de gemeente is uitsluitend verantwoordelijk voor de paden en het struikgewas op of rondom de begraafplaats, maar niet voor de particuliere graven. 

door Barbara van Wijk

Vorige week berichtten wij in Kompas over de vernielingen die op de Oostzaanse begraafplaats zouden hebben plaatsgevonden. Oostzaan in rep en roer. Wie doet zoiets laaghartigs! Vierenveertig graven beschadigd. Paaltjes omgevallen en gebroken, kettingen vernield, grafstenen omver gegooid, naamplaatjes gesloopt. Veel verdriet en ontzetting bij nabestaanden. Uiteraard is er aangifte gedaan van vandalisme bij de politie, die de zaak hoog opnam en onmiddellijk een (buurt)onderzoek instelde. 

De gemeente meldt nu in een officieel persbericht dat er geen sprake is van schade door vandalisme of vernieling. De graven liggen er al volgens haar veel langer zo bij. Zij baseert deze conclusie op de volgende stelling: ‘Als graven niet goed onderhouden worden, dan raken ze in verval. Bovendien heeft er in februari een storm gewoed, die ook schade kan hebben aangericht’. 

Feit is dat een aantal vrijwilligers in de afgelopen jaren de gemeente meermaals heeft opgeroepen tot het voeren van beter onderhoud van de begraafplaats. Ook in diverse media hebben zij zich hiervoor hard gemaakt, echter zonder het door hen gewenste resultaat. De gemeente benadrukt dat hier een duidelijk onderscheid gemaakt moet worden in wat de taak van de gemeente is en wat niet. 

Maar waarom is er dan toch politie-aangifte gedaan van vandalisme op de begraafplaats? Burgemeester Polak stelt dat hij zelf geen controle had uitgevoerd of daarvan echt sprake was. Hij heeft de melding van vernieling van graven heel serieus genomen. Maar volgens de gemeente is het een feit dat de graven er al veel langer zo verloederd bijliggen. 

Het is nu een zaak van de politie. De politie zal moeten uitzoeken wie ermee bekend is, dat deze graven al langer beschadigd waren en waarom er dan toch melding van vandalisme is gedaan.

Deze verklaring van de gemeente zal vast nog vele vragen oproepen en het laatste woord is hier ook zeker nog niet over gezegd. Nadere berichtgeving over de ontwikkelingen volgt.

Afbeelding
Vaartocht door het betoverende Broekbos in het Ilperveld Algemeen 15 aug, 09:42
Afbeelding
Schietincident in Koog aan de Zaan is nog een mysterie 112-nieuws 15 aug, 02:56
Afbeelding
Column Marcel van Stigt: Het geluk zit in kleine dingen Algemeen 13 aug, 11:33
Afbeelding
Donkere wolk nadert Oostzaans kinderparadijs Algemeen 11 aug, 16:54
Afbeelding
Suppend zwerfafval rapen Algemeen 10 aug, 10:38
Afbeelding
Tafeltje Dekje Oostzaan: gemak dient de hulpbehoevende mens Algemeen 9 aug, 10:22
Afbeelding
Stond bij jou de zomerpuzzel van Rodi in de krant? Algemeen 9 aug, 09:00
Afbeelding
Zonovergoten wielerronde in Oostzaan Algemeen 8 aug, 15:37
Afbeelding
Koeman Express vaart weer uit met ‘eerstelijnsgids’ Jan Heitlager Algemeen 8 aug, 14:40
Afbeelding
Column Marcel van Stigt: Gezelligheidsdier Algemeen 8 aug, 12:29
Afbeelding
Zaalvoetbal TOB groeit als kool Algemeen 8 aug, 08:28
Afbeelding
Geruchtenstroom draait op volle toeren na arrestatie David Mendes da Silva Algemeen 6 aug, 15:51
Afbeelding
Ongeval op A8, auto rijdt twee keer tegen vangrail 112-nieuws 6 aug, 12:14
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Oostzaan

Op Rodi Oostzaan volg je het laatste nieuws uit Oostzaan. Rodi Oostzaan informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Oostzaan

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Oostzaan in je mailbox.