Burgemeester Polak op bezoek bij Bep en Thijs van Doornewaard ter gelegenheid van hun diamanten huwelijksjubileum.
Burgemeester Polak op bezoek bij Bep en Thijs van Doornewaard ter gelegenheid van hun diamanten huwelijksjubileum. (Foto: Barbara van Wijk)

Diamanten jubileum: 60 jaar samen

Algemeen

Barbara van Wijk

OOSTZAAN - Bep en Thijs van Doornewaard zijn zestig jaar getrouwd. Een diamanten huwelijk dus. Burgemeester Polak komt het feestelijke echtpaar feliciteren en ook Radio 9 geeft acte de presence. Plan was om er een groots feest van te maken, maar familieomstandigheden dwingen het paar, beiden 82 jaar, tot een bescheiden viering.

Ze leerden elkaar kennen toen ze beiden 17 jaar waren. Ze woonden in Amsterdam en dáár was in Oost een dansschool. Thijs zag Bep en was gelijk verkocht. “Ik danste ook wel met andere meisjes, hoor, maar ik bleef achter Bep aanlopen.” Bep daarentegen was nog niet toe aan een ‘vrijer’ en hield de boot af.Hoewel… Ze was niet zo streng, hoor! Met een lach vertelt Bep: “Hij was wel erg lief, veel zachter dan de andere jongens. Dat waren van die stoere binken.” Na een week was het bekeken, hadden ze verkering en die duurde vijf jaar. “Ik wilde graag trouwen,” zegt Bep en geheel tegen de gewoonte van die tijd in, besliste zij gedecideerd, toen Thijs zijn dienstplicht had vervuld “Wij gaan nu trouwen!” Daar had Thijs wel oren naar en zo geschiedde. Nog steeds zijn ze blij met elkaar en hopen ze ook het volgende lustrum in gezondheid weer te kunnen meemaken.

Na een aantal verhuizingen in Amsterdam, kwam het echtpaar 29 jaar geleden in Oostzaan wonen. “Het is hier heel fijn wonen,” Bep straalt van oor tot oor. “We hebben een heerlijk huis, onze twee prachtige dochters, één kleinzoon, ze wonen allemaal vlakbij en het is een fijne buurt.”

Het was wel wennen

Thijs, die in zijn werkzame leven stratenmaker was, later opzichter en weer later wijkopzichter, moest wel wennen aan Oostzaan. Van de Dapperbuurt overstappen naar Oostzaan, was een grote stap. “Die heerlijke markt, mijn collega’s, noem ze maar vrienden, ik miste dat echte Amsterdamse.” Die heimwee heeft echt wel even geduurd, maar nu voelt Thijs zich hier helemaal thuis. 

Bep was naaister in het atelier bij Gerzon, de gerenommeerde kledingzaak die destijds in de Kalverstraat gevestigd was. Het was keihard werken want het ging op basis van stukloon. “Ik verdiende best veel, maar ik kreeg het niet voor nietsdoen en we waren zuinig, want we waren verloofd.“

Ze maakten vele reizen, altijd samen met hun vrienden, die ook in Oostzaan kwamen wonen. Het waren vaak georganiseerde reisjes van zo’n veertien dagen, meestal naar de zuidelijke zonnige landen. Heerlijk vonden ze dat. Met diezelfde vrienden hebben ze ook 42 jaar lang op de camping De Hondsbos in Camperduin gestaan, maar helaas moest die camping, zoals meer campings, wijken voor het grote geld.

Sinds Thijs met pensioen is, geniet het echtpaar van hun vrije tijd. Ze klaverjassen in De Bres, of in de Lishof en Thijs zit op de biljartclub. Ze vermaken zich prima. Bep houdt van schilderen, de gang hangt vol kleurrijke schilderijen. “Maar we zijn ook echte spelletjesmensen en we Rummikuppen wat af als het regent!” Burgemeester Polak wenst het echtpaar nog vele gelukkige jaren in gezondheid.

Afbeelding
Vaartocht door het betoverende Broekbos in het Ilperveld Algemeen 15 aug, 09:42
Afbeelding
Schietincident in Koog aan de Zaan is nog een mysterie 112-nieuws 15 aug, 02:56
Afbeelding
Column Marcel van Stigt: Het geluk zit in kleine dingen Algemeen 13 aug, 11:33
Afbeelding
Donkere wolk nadert Oostzaans kinderparadijs Algemeen 11 aug, 16:54
Afbeelding
Suppend zwerfafval rapen Algemeen 10 aug, 10:38
Afbeelding
Tafeltje Dekje Oostzaan: gemak dient de hulpbehoevende mens Algemeen 9 aug, 10:22
Afbeelding
Stond bij jou de zomerpuzzel van Rodi in de krant? Algemeen 9 aug, 09:00
Afbeelding
Zonovergoten wielerronde in Oostzaan Algemeen 8 aug, 15:37
Afbeelding
Koeman Express vaart weer uit met ‘eerstelijnsgids’ Jan Heitlager Algemeen 8 aug, 14:40
Afbeelding
Column Marcel van Stigt: Gezelligheidsdier Algemeen 8 aug, 12:29
Afbeelding
Zaalvoetbal TOB groeit als kool Algemeen 8 aug, 08:28
Afbeelding
Geruchtenstroom draait op volle toeren na arrestatie David Mendes da Silva Algemeen 6 aug, 15:51
Afbeelding
Ongeval op A8, auto rijdt twee keer tegen vangrail 112-nieuws 6 aug, 12:14
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Oostzaan

Op Rodi Oostzaan volg je het laatste nieuws uit Oostzaan. Rodi Oostzaan informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Oostzaan

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Oostzaan in je mailbox.